Vrij reizen tussen Capelle Centrum en 's Gravenland binnenkort weer mogelijk voor AOW-ers

  • maandag 21 november 2022
  • Max Theodoridis

Goed nieuws voor AOW-ers die gebruikmaken van het Vrij Reizen-abonnement van de RET. Het Capelse college van burgemeester en wethouders heeft namelijk een voorstel ingediend bij vervoersbedrijven Arriva en RET om de gehele lijn 383 binnen Capelle onder deze regeling te laten vallen, zo laat het in een brief aan de gemeenteraad weten. Het afgelopen jaar konden AOW-ers nog maar deels gratis reizen tussen Capelle Centrum en 's Gravenland.

Sinds afgelopen januari is buslijn 37 in Capelle opgeheven en vervangen door Arriva lijn 383 en RET buurtbuslijn 607. AOW-ers met een Vrij Reizen-abonnement konden hierdoor slechts gebruik maken van vrij reizen met de buurtbus, maar niet met lijn 383 van Arriva omdat het hier gaat om een abonnement van de RET.

Klachten
Door de wijziging kwamen zowel klachten van boze reizigers binnen bij Arriva, de RET, de buurtbusvereniging en de gemeente dat met het Vrij Reizen RET abonnement niet op lijn 383 kon worden gereden, terwijl dat voor januari 2022 wel mogelijk was. Daarom heeft de gemeente het afgelopen jaar onderzocht of deze “weeffout” ongedaan kon worden gemaakt. En met succes.

Momenteel ligt er een voorstel dat voor de vervoersbedrijven werkbaar is. AOW-ers kunnen gewoon met hun Vrij Reizen-product van de RET op de gehele lijn 383 binnen Capelle reizen, waarbij de RET en Arriva zelf zorgen dat dit goed op de OV chipkaart komt. Hiervoor hoeven de AOW-ers geen handelingen te verrichten en treedt het abonnement weer net zo in werking als vóór 2022. Hierdoor lijkt gratis reizen tussen Capelle Centrum en 's Gravenland voor hen eindelijk weer mogelijk.

Tussen Rotterdam Alexander en Nieuwerkerk, waar Arriva met lijn 190 via de Hoofdweg rijdt, komt er geen uitbreiding van het Vrij Reizen-product. Reden hiervoor is dat de route op lijn 190 in het verleden ook nooit onder het Vrij Reizen-product viel en dat deze lijn binnen Capelle bijna niet door de AOW-doelgroep wordt gebruikt. 

Vrij reizen in de toekomst blijft onzeker
De vervoerbedrijven gaan hun best doen om het Vrij Reizen op lijn 383 op 1 januari 2023 operationeel te hebben. Wel blijft er enige onzekerheid over deze ingangsdatum. Als duidelijk is wat de exacte ingangsdatum wordt, zal een reizigerscampagne worden gestart en worden in ieder geval alle AOW-ers met een brief vanuit de gemeente op de hoogte gesteld.

Het gaat vooralsnog om een beperkt aantal jaren. De concessie van Arriva loopt half december 2024 af. Of lijn 383 in een nieuwe concessie vanaf 2025 terugkomt is afwachten.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 21 november 2022