Een dagje Hollandsche IJssel in plaats van Amsterdam? Als het aan Rob Stolk ligt wel

  • donderdag 24 november 2022
  • Max Theodoridis

Van steenovens, steenplaatsen, de scheepvaartindustrie tot de dijken; de Hollandsche IJssel ligt vol met historie. Toch weten maar weinig mensen wat voor rijke geschiedenis er achter dit gebied van Gouda tot en met Krimpen aan den IJssel schuilgaat. Reden genoeg voor Rob Stolk om zich met erfgoedadviseur Gerard Hoogerwaard in te zetten voor een eigen erfgoedlijn; een geografische lijn die verschillende punten op de kaart verbindt tot één geheel en zo de geschiedenis van dit gebied beter zichtbaar en beleefbaar maakt. Gemeenten en culturele instanties zijn enthousiast.

De provincie Zuid-Holland heeft momenteel al zeven bestaande erfgoedlijnen, zoals de Waterdriehoek met onder meer Kinderdijk en de Biesbosch en de Atlantikwall in onder meer Hoek van Holland. Toch ontbreekt daar volgens het duo nog wel een belangrijke achtste erfgoedlijn. Door verhaallijnen en tastbare herinneringen aan watergebonden industrie, zoals maritieme activiteiten en de ijsselsteenindustrie zichtbaar te maken, hopen zij de regio rondom de Hollandsche IJssel dan ook cultuurhistorisch op de kaart te gaan zetten.

Leven met water
Met de bekende Hollandsche IJsselkering, waar Stolk vol passie vertelt over het verleden van het IJsselgebied, treffen we meteen een alom bekend rijksmonument langs de rivier aan. Na de watersnoodramp in 1953 werd deze stormvloedkering in hoog tempo uit de grond gestampt, waarmee dit het eerst gebouwde Deltawerk in Nederland werd. Tot op de dag van vandaag beschermt de Hollandsche IJsselkering onder meer het laagste gebied in Nederland, Nieuwerkerk aan den IJssel.

Toch leeft dat besef lang niet bij iedereen volgens Stolk: "De open verbinding met zee is essentieel voor het hele achterland van Nederland. We hebben hier dan ook de nodige doorbraken gehad in de geschiedenis. Allemaal verhalen die we kunnen vertellen om hier publiek naartoe te trekken. Alleen dan moet je mensen wel het besef bijbrengen waar ze zijn, wat ze zien en wat zich hier heeft afgespeeld. Daarom hopen we deze erfgoedlijn ook te realiseren."

In de video hieronder legt Rob Stolk meer uit over zijn plan:



Steenplaatsen
Wie een stukje verder de dijk langs de rivier afrijdt komt al snel uit bij de oude dorpskern van Capelle aan den IJssel. Een gebied dat vroeger gekenmerkt werd door steenplaatsen zoals 'De Kouwenhoek' en 'De Oude Plaats'. Van klei uit de IJssel werden hier van 1500 tot 1908 miljoenen IJsselsteentjes gemaakt die nog altijd zijn terug te vinden in de monumenten van Capelle.


Het Oude Raadhuis in Capelle is tegenwoordig omgetoverd tot restaurant het Perceel

Het Oude Raadhuis, tegenwoordig omgetoverd tot restaurant het Perceel, is er een mooi voorbeeld van. Toch is er vandaag de dag maar weinig informatie terug te vinden over wat zich allemaal in dit gebied heeft afgespeeld, op een verroest informatiebord na: "Mensen rijden langs deze gebouwen en denken: 'O wat een leuk oud huis', maar verder niks. En dat terwijl dit een van de belangrijkste gebouwen is als we het hebben over steenplaatsen." 

Groeiend aantal toeristen
Om deze geschiedenis en alle andere verhaallijnen die in het IJsselgebied te vinden zijn op de kaart te zetten, hebben Nieuwerkerkers Stolk en Hoogerwaard een conceptstuk gemaakt. Hierin staan een heleboel aanbevelingen voor het coördineren en ontwikkelen van activiteiten, hotspots en bezoekerscentra. Naast de enorme winst op educatief gebied, hopen zij met dit plan te zorgen voor een groeiend aantal toeristen dat een bezoekje brengt aan Capelle, Krimpen, de Krimpenerwaard, Zuidplas en Gouda. 

Voor taferelen zoals 'om de hoek' bij Kinderdijk hoeven we volgens Stolk in deze omgeving echter niet te vrezen: "De mogelijkheden om aan te leggen aan de dijk zijn zeer beperkt door Rijkswaterstaat, dus taferelen met propvolle bootjes toeristen zoals bij Kinderdijk zijn hier niet mogelijk. Daarnaast beschikt de Hollandsche IJssel over een heleboel toegangswegen, waardoor schokkende problemen zeker niet voor de hand liggen."


De Hollandsche IJssel beschikt over tal van toegangswegen

Cultuurhistorische instanties uit het gebied zijn in ieder geval enthousiast over de plannen van het tweetal. Zij hebben allemaal meegewerkt aan en/of hun steun hebben betuigd voor het plan. En zij zijn niet de enige, want ook uit de eerste gesprekken met gemeenten langs de IJssel klinken positieve geluiden over de komst van een eigen erfgoedlijn. Kortom, alle seinen staan op groen voor een cultuurhistorische kwaliteitsimpuls waar iedereen rondom de Hollandsche IJssel van kan gaan profiteren én waarbij ook op educatief gebied enorm veel winst te behalen valt.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 24 november 2022