Gaat de vuurwerkverkoop dit jaar wél door? 'Ik ben pas blij als het zover is'

  • dinsdag 29 november 2022
  • Max Theodoridis

Vuurwerk afsteken was de afgelopen twee jaarwisselingen verboden, vanwege het coronavirus en de dreigende overbelasting van de ziekenhuizen. Zo'n totaalverbod is er dit jaar vooralsnog niet, waardoor het er naar uit ziet dat er dit jaar 'gewoon' weer vuurwerk mag worden verkocht. Bij vuurwerkwinkel de Kanonslag in Capelle aan den IJssel kijken ze dan ook voorzichtig uit naar het moment waarop ze hun klanten eindelijk weer mogen verwelkomen. "Ik ben pas blij als het zover is", zegt eigenaar Jan Bontes.

Samen met neef Bobby, broer Theo, zoon Dikkie en goede vriend Danny runt Bontes al 22 jaar het Capelse vuurwerkbedrijf. In die tijd is de vuurwerkwinkel uitgegroeid tot een van de grootsten van het land, maar bovenal tot een gezellige plek waar gezinnen aan het eind van het jaar kunnen genieten van een gratis oliebol of soms zelfs van een speciaal Sinterklaas- of Kerstfeestje. "Maar ja, dat misten we nu twee jaar", aldus Bontes tegen Radio Capelle.

Nul compensatie
Door de coronamaatregelen kreeg de vuurwerkwinkel, net als de gehele vuurwerkbranche, tot twee keer toe te maken met een verkoopverbod dat slechts enkele weken voor de jaarwisseling werd aangekondigd: "Vorig jaar hebben we bewust alle keuringen en testen uitgesteld tot 1 november, omdat er aan die controles best wel wat kosten verbonden zijn. Vervolgens horen we op 14 november dat het wéér niet doorgaat, waardoor die controles dus voor niets zijn geweest. Alleen dat heeft ons vorig jaar al 25 duizend euro gekost, maar compensatie kregen we 0.0."

Ook voor andere kosten, zoals het maken van de vuurwerkfolders en het verplicht plaatsen van nieuwe brandblussers zegt Bontes niet gecompenseerd te zijn. "Als dat twee jaar achter elkaar gebeurt, mis je heel veel omzet. Daarnaast hebben we ook nog een outletwinkel die acht maanden dicht was. Tel je dat allemaal bij elkaar op, dan loopt de totale schade op tot in de tienduizenden euro's of misschien zelfs wel een ton, waardoor je het nu moeilijk hebt."

Radio Capelle ging langs bij de Kanonslag om te zien wat er dit jaar in de verkoop gaat:Uit angst voor opnieuw een last-minute verkoopverbod heeft de Kanonslag dit jaar dan ook geen actiefolders of andere reclames laten maken. Maar ook door de gebruikelijke voorverkoop, die normaal altijd in november van start ging, is dit jaar een streep gezet: "Als wij nu voorbestellingen gaan aannemen en het gaat weer niet door, ga dan maar eens uitzoeken hoe je al die mensen hun geld moet gaan terugstorten. Daarom hebben we gezegd: dit gaan we niet doen."

Geen knalvuurwerk
Nu er eind dit jaar waarschijnlijk geen totaalverbod meer geldt voor het afsteken van vuurwerk in Nederland, betekent dat ook dat de in 2020 afgesproken vuurwerkregels voor het eerst van kracht zijn: knalvuurwerk, Chinese matten en vuurpijlen zijn verboden, siervuurwerk zoals zogeheten cakeboxen is toegestaan. De gemeente Capelle aan den IJssel laat weten dit landelijke vuurwerkbeleid te volgen en voert daarnaast zo'n veertig vuurwerkvrije zones in.

"Voor ons is dat totaal niet nadelig", zegt de eigenaar over de vuurwerkregels. "Wij hebben het knalvuurwerk en de vuurpijlen in het verleden zo duur gemaakt dat ze het bij ons niet komen kopen. Puur om te voorkomen dat groepen jongeren dit om 16:00 uur al gaan afsteken. Dus dat zijn best wel regels waar ik het wél mee eens ben."


Met verschillende cakes heeft de vuurwerkwinkel voor ieder wat wils

Wat de vuurwerkwinkel dan wel verkoopt? "Wij hebben ons gespecialiseerd in de mooiere cakes en kisten voor de gezinnen die zeggen: 'We kopen liever één cake die heel mooi is, dan allerlei verschillend vuurwerk om af te steken.' Daarbij hebben we voor elke prijsklasse wel iets moois om in de lucht te zien schitteren."

Knallende jaarwisseling
Of het dit jaar nu wel of niet doorgaat, de voorbereidingen bij de Kanonslag zijn in ieder geval in volle gang. Vanaf januari is er begonnen met het aanvragen van vergunningen en ook de nodige controles en keuringen zijn weer gedaan. Met een ingekochte voorraad voor de laatste drie dagen van het jaar en een showroom in de stijgers belooft het hopelijk weer een knallende jaarwisseling te worden. "Iedereen staat klaar om deze jaarwisseling weer wat moois van te maken. Dus ik zou nu alvast willen zeggen: of je je vuurwerk nu bij ons haalt of bij iemand anders, een goed uiteinde en kijk uit met vuurwerk!", besluit Bontes.


De showroom is nog niet af, maar staat inmiddels wel weer in de stijgers

Ook de gemeente Capelle laat weten te hopen op een fijne jaarwisseling: "In principe zal dit de eerste oudejaarsviering worden zonder coronarestricties, sinds de aanscherping van het landelijke beleid. Hoe dat beleid in de praktijk gaat werken zullen we nu dus voor het eerst gaan zien, maar daar verwachten we weinig problemen", aldus een woordvoerder. 

Lees ook: Nu al honderden meldingen van vuurwerkoverlast in regio: 'Het zijn vaak jongens van pas 8 jaar oud'

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 29 november 2022