Rector Comenius College: 'Wij hebben wél adequaat gehandeld tijdens handgemeen'

  • dinsdag 18 oktober 2022
  • Max Theodoridis

Een ruzie tussen de vader van een leerling en medewerkers van een ingehuurde patatkraam bij het Comenius College liep dinsdag zo erg uit de hand dat er een frituurvergiet aan te pas moest komen. Waar de eigenaresse van de patatkraam maandag nog kritiek uitte op de school, reageert rector Bas Visser van het Comenius College nu op haar eerdere uitlatingen: "Wij hebben wél adequaat gehandeld waardoor de ruzie juist snel kon worden gesust."

Wat een gezellige middag mét patat had moeten worden voor zijn leerlingen, is maandag voor de rector van het Comenius College in Capelle aan den IJssel uitgelopen op een drama. In een eerste reactie laat hij weten ontstemd te zijn over het feit dat hij aan de voorkant niet gekend is bij het eerdere verhaal dat Radio Capelle publiceerde. Hierin werd enkel uitgegaan van de brief die naar ouders en leerlingen is gestuurd naar aanleiding van het incident. Daarnaast vindt Visser het ontzettend jammer dat deze positieve verrassing voor de leerlingen is geëindigd in een deceptie: "We wilden onze leerlingen juist belonen voor de goede start van het schooljaar. Dat dit dan door derden zo escaleert is iets waar wij zwaar teleurgesteld over zijn. Het is gewoon een hele ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest." 

'Wel adequaat gehandeld'
In een reactie aan Radio Capelle vertelde de eigenaresse van de patatkraam maandag nog dat haar medewerkers geen enkele hulp hadden gekregen voor en na het handgemeen. Volgens de rector van het Comenius College is dat absoluut niet het geval: "Ik heb nog foto's toegestuurd gekregen van docenten hoe zij samen met hun leerlingen bij de patatkraam stonden. Daarnaast hebben mijn collega's voordat de ruzie ontstond geprobeerd de situatie te de-escaleren. Toen het eenmaal uit de hand liep hebben mijn medewerkers dan ook adequaat gehandeld waardoor de boel juist snel gesust kon worden."

Zelf was Visser maandag niet aanwezig op locatie. De vraag of de vader van de leerling de patatkraam met friet en mayonaise heeft besmeurd kon hij dan ook noch bevestigen noch ontkennen: "Maar als dat is gebeurd betreur ik dat ten zeerste."

Verzoenend gesprek
Waar de eigenaresse van de patatkraam gisteren nog zei niet te zijn uitgenodigd voor een gesprek op de school, is de rector van het Comenius College dat in de komende dagen zeker wel van plan: "Ik wil na de herfstvakantie graag in gesprek met deze partij om de boel te evalueren. Daarnaast hoop ik, op het moment dat de situatie een beetje is bekoeld, met álle partijen om de tafel te gaan voor een verzoenend gesprek."

Vanwege het incident besloten beide partijen om in ieder geval dinsdag geen friet meer uit te delen bij de school. Hoewel het Comenius graag nog een andere vorm van traktatie had willen realiseren voor leerlingen die nu buiten de boot zijn gevallen, bleek dat op korte termijn helaas niet meer mogelijk.

Drie aanhoudingen
De politie bevestigt dinsdag inderdaad dat er een handgemeen is geweest tussen een man en een frietverkoper bij de school, die begon met een woordenwisseling tussen de verkoper en een minderjarige leerling. De man is daarbij uiteindelijk gewond geraakt. Volgens leerlingen die het incident met eigen ogen hebben gezien zou hij een hoofdwond hebben gehad. Drie mensen zijn aangehouden, zegt de politie. Volgens de eigenaresse van de patatkraam is er 'een grote kans' dat haar collega's aangifte gaan doen tegen de vader van de leerling.

Wat betreft de twee betrokken leerlingen is de rector van het Comenius College er nog niet uit wat hun straf zal worden: "Ik heb ze nog niet gesproken, maar het is voor mij nu nog even de afweging om te bepalen of zij nu genoeg gestraft zijn of niet. Het gaat mij niet om de straf, maar wat ze hiervan hebben geleerd. Volgens mij hebben de verhoren die zij hebben gehad met de politie best veel indruk op ze gemaakt. Maar laat duidelijk zijn dat ik geen enkele vorm van geweld accepteer op mijn school."

Wat gebeurde er precies?
Over de precieze toedracht van het handgemeen deelde de politie vanmiddag het volgende bericht op Instagram:

"Op een maandag mochten de leerlingen van de bovenbouw een patatje halen. Op een dinsdag de onderbouw. Twee gezinsleden die ontzettend van elkaar houden besloten dat het frietbonnetje bovenbouw ook wel door de onderbouw ingeleverd kon worden op maandag. Dat briljante idee verliep niet geheel zoals gepland, en dus besloot een medewerker van de patatkraam dat er maar één denkbare oplossing mogelijk was, en werd de zak patat voor de betreffende leerling op de grond gegooid.

Deze leerling, geheel verbolgen over deze voedselverspilling, liep naar vaderlief. Deze besloot om toch eens polshoogte te nemen over dit voor hem onbegrijpelijke besluit om zo met patat om te gaan. Afijn hierdoor ontstond er een conflict waarbij de patat door de lucht gezeild werd en geholpen door de zwaartekracht weer in de patatkraam belande. Dit werd vervolgens niet gewaardeerd waardoor er een vechtpartij ontstond.

Wij als politie waarderen voedselverspilling niet. Maar vechtpartijen al helemaal niet. Dus wij snelden ons richting het schoolplein en hadden zo enkele verdachten in de kraag kunnen grijpen. Wij kunnen dus met recht spreken over een patatje oorlog. Het dessert werd geserveerd op de arrestantenafdeling alhier, wat uiteraard ook van goede kwaliteit is."

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 18 oktober 2022