Agressieve man gooit vouwfiets van Jaco (75) op metrospoor, tijdlang geen ritten door ontploffing en steekvlam

  • dinsdag 18 oktober 2022
  • Max Theodoridis

Een 22-jarige man uit Capelle aan den IJssel gooide zondagmiddag uit woede de fiets van de 75-jarige Jaco van Lith op de rails van de metro, nadat hij hem al uitgescholden en bespuugd had. De fiets kwam terecht op de spanningsrail en veroorzaakte kortsluiting. Na een enorme knal en een steekvlam, lag het metroverkeer er op die lijn volgens de RET anderhalf uur uit.

Van Lith was met zijn vouwfietsje in de metro naar Hillegersberg gegaan om naar een hardloopwedstrijd te kijken. Het was mooi weer, het kon niet beter. Toch eindigde de zonovergoten zondag flink in mineur. Op de terugweg wilde Van Lith uitstappen bij metrohalte Capelsebrug. "Omdat je daar makkelijk met je fiets op de roltrap naar beneden kan. In de lift ruikt het vaak naar urine. Daar ga ik liever niet in."

Uitgescholden en in gezicht gespuugd
Maar voordat hij met de tweerichtingsroltrap naar beneden kon, moest hij wachten, omdat er aan de andere kant van de trap iemand omhoog ging. "Een jongen van een jaar of twintig."

Toen die boven was, sprak Van Lith hem daarop aan. "Zag je niet dat ik stond te wachten tot ik met de roltrap naar beneden kon?" Volgens Van Lith had de jongen best kunnen lopen zodat hij niet zolang had hoeven wachten. "Hij is nog jong."

Dat beviel de jongeman niet, zo bleek. "Hij schold me uit voor kankerlul en van alles en nog wat. Daarna spuugde hij een rochel op mijn jas en gezicht."

Maar dat pikte Van Lith niet. "Ik ben naar hem toegelopen en heb hem gezegd dat hij zijn spuug van mijn jas en gezicht moest halen."

Drie chillende jongens sloten de vandaal in
Daarop explodeerde de jongen. Hij greep het vouwfietsje van Van Lith het smeet hem op het metrospoor. "Maar de fiets kwam op de spanningsrail terecht, de derde rail, waar de metro haar stroom aan onttrekt. Dat veroorzaakte kortsluiting. Er volgden een enorme knal en een steekvlam."

Omdat de 75-jarige Jaco bij de man uit de buurt wilde blijven, vluchtte hij naar buiten om daar te wachten op de politie die hij inmiddels gebeld had. "Daar stonden drie jongens te chillen. Ze vroegen wat er gebeurd was, omdat ze die knal gehoord hadden. Toen ik ze alles had verteld, vonden ze dat heel erg onfatsoenlijk van die man."

Voor de politie arriveerde, kwam de agressieve Capellenaar al naar beneden. "De metro reed natuurlijk niet meer", zegt van Lith gelaten. De drie chillende jongeren spraken de jongeman aan en sloten hem in. "Hij kon geen kant op."

Toen de politie kwam, hebben de jongens hem overgedragen. Die arresteerde hem vanwege vernieling. Hij zit nog steeds vast.

Vouwfiets van duizend euro is kapot
Van Lith zelf is zijn vouwfiets kwijt. "Hij was pas twee jaar oud en kostte duizend euro." Of hij iets terug krijgt van de verzekering weet hij niet, maar optimistisch is hij niet. "Hoe kun je je nu verzekeren tegen iemand die je bezit kapotmaakt?"

Het is nog niet duidelijk of er een rechtszaak komt tegen de vernielzuchtige man uit Capelle, of waar Van Lith een schadevergoeding kan vragen. "Dat besluit het OM", zegt de woordvoerder van de politie.

Dit is een bericht van onze mediapartner RTV Rijnmond

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 18 oktober 2022