Dit is hoeveel steekwapens er afgelopen week in Capelle werden ingeleverd

  • dinsdag 18 oktober 2022
  • Max Theodoridis

In Nederland is het aantal jongeren dat rondloopt met een mes de laatste jaren flink gestegen. Om deze zorgwekkende trend een halt toe te roepen organiseerde de gemeente Capelle aan den IJssel daarom van 10 tot en met 15 oktober een regionale inleveractie van steekwapens. Op het politiebureau Slotlaan, het gemeentehuis en de gemeentewerf brachten mensen in totaal 25 messen van verschillende afmetingen. 

De afgelopen week kon iedereen die dat wilde anoniem en zonder straf zijn of haar wapens afgeven op drie verschillende Capelse locaties. Wethouder Ans Hartnagel (Veiligheid) is blij en opgelucht dat er in Capelle nu 25 minder steekwapens op straat zijn: “Het is een mooie opbrengst. Ieder steekwapen dat van de straat af is, is een potentieel steekincident minder. Het lijkt bijna normaal dat jonge mensen wapens bij zich dragen om ruzies op te lossen, maar een mes is nooit een oplossing. Dat besef moeten we samen tussen de oren van iedereen zien te krijgen.”


Na een week bestond de opbrengst uit deze 25 steekwapens
 
Succesvolle campagne
Ook burgemeester Peter Oskam is tevreden met het aantal ingeleverde wapens: “De campagne lijkt een succes. Dit was de kans om zonder strafvervolging je steekwapen in te leveren. Alleen we moeten beseffen, dit is pas het begin. Het gaat erom dat iedereen, jongeren vooral, beseffen dat het bij je dragen of gebruiken van een mes niet stoer is of veiligheid met zich meebrengt. Het zorgt juist voor grote risico’s om slachtoffer of dader te worden. Daarom werkt de gemeente Capelle intensief samen met scholen, politie, handhavers, jongerenwerkers en ouders om met campagnes voor  gedragsverandering Capelse jongeren te bereiken.” 

En die gedragsverandering is nog altijd hard nodig. Zo werden er twee weken geleden bijvoorbeeld nog drie jongeren aangehouden bij de Koperwiek die in het bezit waren van een doorgeladen vuurwapen en een Rambo-mes.

YouChoose #showskillsnotknives
In Capelle aan den IJssel loopt sinds juli 2022 de YouChoose campagne die zich richt op het terugdringen van messengeweld en het aanmoedigen van talentontwikkeling onder de jeugd. Naast de messeninleveractie en de YouChoose campagne zijn er ook lesprogramma’s op scholen en projecten om ouders te betrekken bij dit thema. Op deze manier is er aandacht voor- en maakt de gemeente Capelle wapenbezit bespreekbaar met jongeren en hun ouders, verzorgers en leerkrachten. Kijk voor meer informatie en tips op www.youchoose.nl/capelle.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 18 oktober 2022