Capelse basisschool barst van het zelfvertrouwen na zangworkshop Trijntje Oosterhuis

  • dinsdag 4 oktober 2022
  • Max Theodoridis

Samen, vol zelfvertrouwen, muziek maken. Dat is de boodschap die Trijntje Oosterhuis dinsdag met volle overtuiging weet over te brengen op OBS de Catamaran in Capelle aan den IJssel. "Het doet er niet toe wie er hoger, mooier of harder zingt. Het gaat om het plezier en dat spatte er echt vanaf", zegt de zangeres er zelf over.

De aula is nog leeg als enkele ouders en leerkrachten dinsdagochtend vol verwachting uitkijken naar de komst van Oosterhuis. Voor enkele klassen van basisschool de Catamaran staat hier namelijk een workshop op het programma om hun zelfvertrouwen een boost te geven én elkaar aan te moedigen. "Zelfvertrouwen kun je leren en krijgen door lekker samen te zingen, elkaar daarbij te helpen en oog te hebben voor elkaar. Dat is heel belangrijk voor later in de maatschappij, waarin je je mannetje moet kunnen staan, maar ook moet denken aan anderen", vertelt juf Miranda van Milienk van groep 7.

Bekijk in de video hieronder hoe de kinderen deze ochtend gezellig meezongen:Vertrouwen in jezelf
Eenmaal binnen zijn de leerlingen meteen razend enthousiast over de komst van de Amsterdamse zangeres. Zo weet Trijntje binnen een mum van tijd niet alleen het kinderkoor, maar álle kinderen te overtuigen om het podium op te klimmen. Hier brengen zij met een grote glimlach en uit volle borst haar liedje Als ik je laat gaan ten gehore. Een nummer dat gaat over vertrouwen én jezelf zijn.


Volop plezier tijdens de workshop Zingen met Zelfvertrouwen

Want ook op de basisschool is vertrouwen in jezelf volgens Oosterhuis enorm belangrijk. De workshop in samenwerking met ZangExpress verzorgt ze dan ook niet alleen in Capelle, maar door heel Nederland: "Wat mij betreft kan er nooit genoeg muziek op school zijn. Toch gaat deze workshop juist niet alleen over het maken van muziek, maar vooral om te leren hoe je een stapje over een drempel heen kunt zetten: Het doet er namelijk niet toe wie er hoger, mooier of harder zingt. Het gaat om het plezier en dat je niet bang hoeft te zijn om fouten te maken."

Tot grote blijdschap van Trijntje is dat deze ochtend dan ook goed te zien. Van links tot rechts op het toneel: bij alle kinderen spat het plezier er vanaf. En dat is niet alles, want als we even later het schoolplein oplopen blijkt er bij de kinderen ook een enorme dosis zelfvertrouwen te zijn gekweekt. Zo zien Esyl en Isabella uit groep 6 zichzelf in de toekomst misschien wel naast Trijntje op het grote podium staan.


Esyl en Isabelle zien zichzelf in de toekomst wel naast Trijntje op het podium staan

BLICKdag
De workshop Zingen met Zelfvertrouwen is onderdeel van de jaarlijkse BLICKdag die woensdag wordt georganiseerd door stichting BLICK. Hierbij komen alle medewerkers van de 10 aangesloten scholen bijeen om met elkaar in verbinding te komen, inspiratie op te doen en ervaringen te delen. Dit jaar is er voor het thema burgerschap gekozen waarbij oog hebben voor elkaar centraal staat. 

De kinderen van het kinderkoor, die ook meededen aan de workshop, zullen op deze dag in het Isala Theater opnieuw het nummer Als ik je laat gaan zingen. Met de positieve ervaring en boost aan zelfvertrouwen die de kinderen vandaag hebben ervaren zal dat ongetwijfeld een fantastisch optreden worden.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 4 oktober 2022