Capelle wordt meer rookvrij met Stoptober: wethouder plaatst 'rookvrij' stoeptegels bij speelplaatsen

  • dinsdag 4 oktober 2022
  • Sjoerd de Graaff

Alle 258 speelplaatsen in Capelle krijgen de komende twee weken een ‘rookvrij’ stoeptegel. Wethouder Marc Wilson legde maandag de eerste tegel op de speelplaats aan de Solislaan in Fascinatio. De tegels geven aan dat het niet de bedoeling is dat er bij de speelplaatsen gerookt wordt. Capelle wil dit doen om meer bewustwording te creëren. 

'Rookvrije Generatie'
De tegels zijn van het landelijke initiatief ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’, opgericht door de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, vanuit de samenwerking Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Zij werken samen om rookvrij opgroeien vanzelfsprekend te maken.

Wethouder volksgezondheid Marc Wilson hoopt dat de tegels zorgen voor bewustwording: “Het is van belang dat kinderen kunnen spelen in een rookvrije omgeving. We moeten hen beschermen voor de schadelijke gevolgen van meeroken. Zo’n tegel herinnert mensen eraan dat roken op een speelplaats invloed heeft op anderen. En zorgt ervoor dat mensen elkaar eerder aanspreken op hun gedrag.”

Het plaatsen van de tegels valt samen met de Stoptober-campagne, een jaarlijks terugkerend evenement van 28 dagen in oktober. Duizenden mensen stoppen samen met roken in die maand. Ieder jaar doen tienduizenden mensen mee aan het Nationale Stopmoment met het doel om blijvend te stoppen. Dat heeft succes, want uit onderzoek van het AMC in 2017 blijkt dat 70% van alle deelnemers het volhoudt om 28 dagen niet te roken. Bijna de helft van de deelnemers is drie maanden later zelfs nog steeds gestopt.

Meedoen aan Stoptober
Deelnemen aan de Stoptober kan via de website en Stoptober App. Hier ontvang je iedere dag positieve berichten die je aanmoedigen en helpen om je stoppoging vol te houden, ook als het even wat minder gaat. Met filmpjes, puzzels, tips en adviezen wordt je door de moeilijkste momenten heengeholpen.

Ook is er een Stoptoberhuis waarvan live beelden worden uitgezonden om te zien hoe andere stoppers hun eerste dagen doorkomen. Zij laten zich hier de eerste vijf dagen van Stoptober vrijwillig opsluiten. Vanaf 30 september kun je deze deelnemers live volgen op Stoptober.tv. Hier vind je naast de dagelijkse livestreams en overzichtsvideo's uit het Stoptoberhuis nog veel meer inspirerende filmpjes.

Via Stoptober heb je ook toegang tot een grote online community. Op Facebook, LinkedIn, Twitter, TikTok en Instagram blijf je in contact met je medestoppers en vind je afleiding en support op de momenten dat jij dat nodig hebt. Deel je eigen ervaringen, lees hoe het andere stoppers vergaat en ervaar de kracht van samen stoppen.

Foto: Jan Kok

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 4 oktober 2022