Radioprogramma Zwaardvis al 20 jaar een speciaal oor voor het Nederlandse alternatieve talent

  • zaterdag 1 oktober 2022
  • Willem de Waard

Het radioprogramma Zwaardvis bestaat zaterdag 1 oktober 2022 twintig jaar. Zwaardvis is het alternatieve muziek- en infoprogramma van Radio Capelle en wordt al twintig jaar lang wekelijks gemaakt door Willem de Waard.

Zwaardvis is iedere zaterdag tussen 12:00-14:00 te beluisteren via de kabel (102.4), ether (105.3) en natuurlijk via internet. In de uitzending van zaterdag heeft Zwaardvis aandacht voor de Goudse Popronde die een dag later in de kaasstad van start zal gaan

Geschiedenis van het programma
Zwaardvis begon haar uitzendingen in de zomer van 2002. De toenmalige presentatoren Johan Visschers en Willem de Waard vonden de tijd rijp voor een programma met een scherp randje, gericht op een breed alternatief genre. De zomerse proefuitzendingen vielen in goede aarde en op 1 oktober 2002 ging de eerste officiële uitzending van Zwaardvis (een verbastering van de achternamen van de makers) de Nieuwerkerkse ether in.

De techniek van het programma was in handen van Jan Visschers. In de zomer van 2004, na bijna 100 uitzendingen, namen Jan en Johan Visschers afscheid van het programma. Vanaf augustus 2004 werd Marco Geene medepresentator van Zwaardvis. Aanvankelijk was de dinsdagavond tussen 19.00-21.00 uur en later tot 22.00 uur het uitzendtijdstip. Na de zomer van 2004 werd de maandagavond gedurende hetzelfde tijdstip het uitzenddomein.

Vanaf 1 januari 2006 werd Zwaardvis opgenomen in de zaterdagprogrammering. Tot 1 september 2008 was het programma te beluisteren op de vroege zaterdagavond tussen 18.00-20.00 uur. Vanaf 1 september 2008 is het uitzendtijdstip van 16.00-18.00 uur op de zaterdagmiddag. Vanaf 1 februari 2009 is het team van Zwaardvis uitgebreid met Loes de Heer en Jacco Neleman.

Sinds januari 2020 was het programma zowel op Omroep Zuidplas als Radio Capelle te horen. Doordat Omroep Zuidplas in april 2020 haar zendmachtiging verloor is Zwaardvis sinds 18 april 2020 alleen nog te horen via de kanalen van Radio Capelle. Het programma wordt sindsdien gemaakt door Willem de Waard met als vaste technicus en medepresentator Thomas Bresser. Na de uitzending van zaterdag 1 oktober 2022 stopt Thomas Bresser bij het programma en zal Quinten de Jong hem gaan opvolgen.

Doel van het programma
Zwaardvis is een alternatief muziek- en infoprogramma waarin we de meest opvallende visjes, voorzien van een scherp randje, uit de grote muziekvijver te vangen en ten gehore te brengen. In het programma spelen verkoopgegevens en commerciële belangen geen rol. Het programma pretendeert vernieuwend te zijn door veel aandacht te schenken aan vooruitstrevende, vernieuwende muziekstromingen en releases.

De laatste nieuwsfeiten omtrent bands- en artiesten uit het alternatieve genre lopen als rode draad door de programmering. Zwaardvis besteedt tevens veel aandacht aan Nederlandse bands en artiesten die regelmatig op de diverse podia te zien zijn. Zo wordt er veel aandacht geschonken aan de landelijke festivals en regionale en nationale popprijzen.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 1 oktober 2022