Geluidmakende prullenbakken verrassen Capellenaren: 'Zegt ie nou zuigen langs de lijn?!'

  • vrijdag 23 september 2022
  • Max Theodoridis

Afval weggooien in Capelle aan den IJssel was nog nooit zo leuk. In het Schollebos staan namelijk twee speciale prullenbakken. Wie er afval ingooit, krijgt een bijzondere audioboodschap te horen: van voetbalkreten tot bekende popliedjes. Hoewel de bakken er al de hele zomer staan, is het voor de meeste omwonenden tot nu toe onopgemerkt gebleven. 

'Hallelujah!' is de eerste kreet die we horen na het weggooien van ons eigen afval. Samen met liedjes als Whatta Man van Salt-N-Pepa en de welbekende Woo Hoo-kreet van de band Blur zijn het verrassende klanken die je niet uit een prullenbak zou verwachten.

Benieuwd naar hoe deze prullenbakken klinken? Bekijk dan de video hieronder:De muzikale, pratende vuilnisbakken zijn uniek in de stad. Door middel van een sensor, aangedreven door zonnepanelen op de zijkant, klinkt er nu bij ieder nieuw stukje afval een ander geluid. De gemeente hoopt dat het helpt de vele jeugd die er rondloopt aan te moedigen hun afval goed weg te gooien. En volgens de gemeente werpt dat al zijn vruchten af. "Er liep hier laatst een kind rond dat heel het veld ging afspeuren naar afval om maar weer een geluidje te horen."

Niet zuigen, maar juichen!
Naast de muziekjes zijn er ook twee bekende voetbalfragmenten te horen uit de prullenbakken. Zo heb je het iconische Dennis Bergkamp-commentaar van Jack van Gelder, maar klinkt ook het bekende fragment met het 'JUICHEN' van Louis van Gaal.

Niet bij iedereen bekend overigens, blijkt wel als we een mevrouw haar afval zien weggooien. "Zegt 'ie nou zuigen langs de lijn?!", roept ze verbaasd. Ze schatert het uit en vindt de komst van de prullenbakken geweldig: "Als ze dit overal doen, heb je geen afval meer op straat én je wordt er blij van."


Ook een ander juicht de komst van de afvalbakken toe: "Het vrolijkt je dag op en kinderen gooien het afval hier sneller in dan dat ze het op de grond gooien." Vooral het verrassingseffect is volgens deze mensen wat de prullenbakken zo leuk maakt.

Veel afval
Een andere voorbijganger is wat minder overtuigd. Voor de kinderen ziet hij het zeker als iets leuks, maar hij gelooft niet dat het voor tieners veel uit zal maken. Liever nog ziet hij dat er meer prullenbakken in het bos komen én dat ze vaker geleegd worden. "Die twee zaken zouden het zwerfafval in het Schollebos kunnen verminderen."

Sommige mensen vinden het jammer dat er helemaal geen bordje bij de prullenbakken staat: "De mensen die hun afval nooit in de prullenbak gooien, weten ook niet dat er een muziekje komt. Er zou iets op moeten staan, waardoor je kunt zien wat voor leuke afvalbakken dit zijn." 

Maar ondanks de ontbrekende informatiebordjes is ze verder wel positief over de verrassende prullenbakken: "Ik neem mijn afval voortaan mee vanaf huis om het hier weg te gooien", besluit ze met een knipoog. 

Mocht je dus verveeld zijn geraakt met het weggooien van je blikje of ander afval op de normale manier, neem dan vooral eens een kijkje aan de Bermweg. Deze prullenbakken zullen je in ieder geval met gejuich ontvangen.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 23 september 2022