Met deze nieuwe GFE-containers kunnen Capellenaren makkelijker afval scheiden

  • donderdag 22 september 2022
  • Max Theodoridis

In de Dichtersbuurt en aan het Valeriusrondeel zijn onlangs twaalf bovengrondse GFE-containers geplaatst voor het verzamelen van groente- en fruitafval en etensresten (GFE). Voortaan kunnen bewoners van deze flats hun GFE scheiden van het restafval en gemakkelijk kwijt in deze nieuwe containers.

De nieuwe GFE-containers - ook wel GFE-cocons genoemd - zijn te vinden in de buurt van de restafvalcontainers aan de Frederik van Eedenplaats, Louis Couperusplaats, Herman Gorterplaats en Valeriusrondeel. In tegenstelling tot de bekende GFT-afvalbakken hoort in de nieuwe GFE-container géén tuinafval. Deze containers zijn echt bestemd voor het scheiden van etensresten van bewoners van flats, zonder tuin. Klein groenafval van het balkon of oude bloemen en kamerplanten mogen wel in deze nieuwe containers.

Goed voor milieu én portemonnee
Wethouder afvalinzameling Sjoerd Geissler benadrukt het belang van het scheiden van afval: "Het scheiden van groente-, fruit en etensresten is belangrijk omdat deze resten nog prima hergebruikt kunnen worden. Denk aan keukenafval, zoals etensresten, dit is een goede grondstof voor compost. Als GFE niet bij het restafval komt, hoeft het ook niet te worden verbrand, wat weer minder kosten oplevert. En minder verbranden betekent minder CO2 -uitstoot en minder belasting voor het milieu. Dus goed voor het milieu én de portemonnee!"

Keukenafval apart in een verzamelbakje
Om etensresten nog makkelijker apart te houden van het restafval kan een verzamelbakje worden gebruikt op de plek waar het afval ontstaat: in de keuken. De gemeente biedt deze bakjes gratis aan met een rolletje composteerbare biozakjes. Is het zakje vol? Dan kan het naar de GFE-container in de buurt worden gebracht. Deze staat naast de restafvalcontainers. Op woensdag 21 september deelde wethouder Sjoerd Geissler de bakjes uit. Ook op vrijdag 23 september kunnen bewoners van de flats, waar de GFE- cocons zijn geplaatst, het bakje voor de portiek komen afhalen. 


Wethouder Sjoerd Geissler deelt biobakjes uit (Foto: Jan Kok)

Samen naar minder afval
De gemeente Capelle aan den IJssel wil de hoeveelheid restafval in de gemeente verminderen naar 160 kilo per persoon in 2022. Dat is een flinke uitdaging. In 2020 was dit nog 226 kilo restafval per persoon, terwijl er een jaar later 208 kilo afval per persoon werd verzameld.

Afgelopen weekend deelde de gemeente ook gratis afvalgrijpers uit om op World Cleanup Day te zorgen voor minder zwerfafval in de wijk. Bekijk in de video hieronder hoe dat eraan toe ging:De gemeente heeft een ambitieus Afvalactieplan opgesteld waarin verschillende maatregelen zijn opgenomen. Het doel is om zo min mogelijk restafval te verbranden: voor het milieu, om te zorgen dat grondstoffen niet verloren gaan, én voor onze portemonnee. Dat betekent: samen met Capellenaren streven naar minder afval en proberen om nog meer waardevolle grondstoffen uit ons afval te halen. Een van de maatregelen is het gemakkelijk maken GFE te scheiden van het restafval door bovengrondse GFE-containers bij bijvoorbeeld flats te plaatsen.

Lees ook: Capellenaren ergeren zich groen en geel aan afval: een falende gemeente of asociale bewoners?

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 22 september 2022