Met deze 'bat-detector' kun je vleermuizen opsporen in Capelle

  • donderdag 18 augustus 2022
  • Max Theodoridis

Na twee jaar is de vleermuizen excursie in het Schollebos terug van weggeweest. Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel organiseerde woensdagavond weer een spannende tocht vol 'vleermuisgeluiden'.

Het begint net te schemeren als Ruud Sterk, voorzitter van Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel, aankomt bij de verzamelplaats in het Schollebos. En dat is niet voor niets, want vleermuizen vliegen pas uit als het donker is. Iets wat de 25 deelnemers aan de excursie deze avond hopelijk ook gaan zien.

Elke vleermuis heeft zijn eigen frequentie, zodat je ook de soort kunt vaststellen

Bat-detector
Maar om ze te kunnen vinden heb je meer dan alleen goede ogen en een zaklamp nodig. Daarom heeft Sterk een speciaal apparaat bij zich, een zogenaamde bat-detector. Met het apparaat kunnen de ultrasone geluidsgolven die vleermuizen met hun bek maken, worden vertaald naar geluiden die mensen wél kunnen horen. "Elke vleermuis heeft zijn eigen frequentie, zodat je ook de soort kunt vaststellen", zegt Sterk.

Na een kwartier lopen is het al raak en stromen de eerste geluidsgolven binnen op de bat-detector. Aan de klikkende klanken kan Sterk horen dat het hier gaat om een dwergvleermuis, maar dat is niet de enige soort die voorkomt in het bos. Zo worden soorten als de laatvlieger, ruige dwergvleermuis, de rosvleermuis en de watervleermuis ook vaak gespot. Exacte cijfers over de populatie heeft Stichting Natuurvrienden niet.

Éen zo'n dwergvleermuis vreet in een nacht gemiddeld duizend muggen op, daar moet je juist blij mee zijn

Nuttig
Volgens Sterk hoeven mensen niet bang te zijn voor vleermuizen. Zo wordt er vaak onterecht gedacht aan vampiers of hondsdolheid, terwijl beide fenomenen in Nederland niet voor komen, stelt hij. Alle negentien vleermuissoorten die in Nederland voorkomen zijn namelijk insecteneters en meldingen van hondsdolheid zijn er ook niet in ons land.

Met de excursie hoopt Sterk de mensen juist bewust te maken van hoe nuttig vleermuizen zijn. "Éen zo'n dwergvleermuis vreet in een nacht gemiddeld duizend muggen op, daar moet je juist blij mee zijn", zegt hij. 

Radio Capelle liep een stukje mee met de excursie:Volgende excursie
De eerstvolgende excursie vindt officieel pas volgend jaar plaats. Toch is er voor belangstellenden die dit jaar nog een vleermuis willen zien hoop, want vanwege het grote succes overweegt de stichting om ook volgende week weer een tocht te organiseren. Je kunt je nog aanmelden door een mail te sturen naar snc-secretaris@natuurvriendencapelle.nl. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 18 augustus 2022