Medeschrijver van wereldhit Firestone van Kygo in uitzending van Radio Capelle

  • vrijdag 19 augustus 2022
  • Thomas Bresser

Aankomende zaterdag spreekt Radio Capelle tijdens het programma Zwaardvis met Martijn Konijnenburg, ook wel bekend onder zijn artiestennaam Goldkimono. Hij scoorde met de muziekgroep Leaf in 2007 en 2008 twee Top 40 hits. In 2015 behaalde de muzikant zijn grootste successen door zijn werk voor Kygo, hij schreef mee aan wereldhit: Firestone.

Via de Rockacademie ontstond de band Leaf, waarmee hij op talloze festivals speelde. Vanwege onderlinge meningsverschillen besloot de band op 12 januari 2009 per direct uit elkaar te gaan. Konijnenburg hield zich vanaf dat moment meer bezig met het schrijven van muziek. Hij schreef onder andere voor Anouk en de Capelse DJ Ferry Corsten.

Arjen Lubach zag wereldhit aan zich voorbijgaan
Als je op internet zoekt naar de schrijvers van het nummer Firestone, kom je uit bij namen als Kyrre Gørvell-Dahll (Kygo), Conrad Sewell én presentator Arjen Lubach. Ook de 'voor het publiek onbekende' Konijnenburg wordt genoemd als schrijver van de plaat. Wat veel mensen niet weten is dat Konijnenburg het nummer ‘Firestone’ zonder enig overleg met Lubach verkocht aan de Noorse producer Kygo.

Na het uit elkaar vallen van de band Leaf besloot Konijnenburg zijn koffers te pakken en naar het Mekka van de songwriters te vertrekken: Los Angeles. Daar kwam hij in contact met de Australische Conrad Sewell, waarmee hij ontdekte dat men op zoek is naar schrijvers voor danceplaten. In februari 2014 gebeurde er iets opmerkelijks. Konijnenburg zat in de auto en zag links van hem een reclamezuil met rode neonletters van een grote autobandenfabrikant: Firestone.

Direct ontstond de zin, ‘Hearts are like firestones’, in zijn hoofd. Eenmaal thuis begint hij met schrijven om het nummer daarna te laten inzingen door Sewell. Via het management van de Australische zanger komt het liedje uiteindelijk uit bij Kygo terecht, die het nummer fantastisch vindt. Met zijn label Ultra Records koopt de Noor het nummer en brengt hij hiermee zijn eerste single uit. De rest is geschiedenis.

Nu we het verhaal van Konijnenburg kennen kijken we ook naar het verhaal van Lubach. In zijn autobiografie Stoorzender schrijft Lubach: ‘Ik heb een liedje gemaakt en dat is de grootste hit van 2014 geweest’. Tegenover Radio 538 vertelde Lubach in 2020 dat het project bedoeld was voor Konijnenburg en Lubach samen: "In het boek schrijf ik dat ik heb meegewerkt aan een liedje. Er is inderdaad een vriend geweest die, zonder mij daarin te kennen, het nummer heeft verkocht aan iemand anders. Dat terwijl het bedoeld was voor ons gezamelijke project'. 

Verder vertelt Lubach in zijn biografie: 'Op een winterochtend ging mijn wekkerradio. Ik werd gewekt door een melodie en een tekst die me bekend voorkwamen. Zoiets kan ik ook wel maken dacht ik en toen ik wakkerder was geworden realiseerde ik mij: dit heb ik al eens gemaakt. Op de radio hoorde ik, in een andere uitvoering, het nummer waarin ik in mijn appartement in Venice Beach een week lang dag en nacht aan had zitten bouwen en schaven'. 

Het werd de grootste hit van het jaar. Het betekende de wereldwijde doorbraak voor Kygo. 29 weken lang staat de plaat in de Nederlandse Top 40 en bereikt uiteindelijk als hoogste positie de derde plaats. Na al het succes van het nummer besloot de Zondag met Lubach-presentator er geen juridische zaak van te maken: “Het levert zoveel negatieve energie op. Mijn grootste wraak zou zijn dat ik zelf ooit nog een wereldhit schrijf. Karma-technisch geeft mij dat veel meer voldoening.”

Tekst gaat verder onder de video


Wat doet Konijnenburg nu?
In 2022 bracht Konijnenburg zijn allereerste album uit onder de naam 'The Legend of the Goldkimono'. Twee jaar geleden scoorde hij zijn eerste Top 40 hit als Goldkimono met de single 'To Tomorrow'. Daarnaast staat hij op verschillende grote podia in Nederland.

Aankomende zaterdag om 13.15 is Martijn Konijnenburg te horen op Radio Capelle tijdens het programma Zwaardvis. Luister naar het interview via FM 105.3 of onze website.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 19 augustus 2022