22ste editie van Huttendorp Schollevaar in volle gang: 'Het is hier geweldig'

  • woensdag 17 augustus 2022
  • Max Theodoridis

Het is de laatste week van de zomervakantie en dat betekent dat het Huttendorp in Capelle Schollevaar weer in volle gang is. Ook dit jaar timmeren hier weer zo'n 200 kinderen per dag, met hulp van vrijwilligers, een hut in elkaar. En dat is niet alles, want de gehele week zit bomvol sport- en spelevenementen.

De kinderen kunnen woensdagochtend bijna niet wachten om het Huttendorp-terrein weer te betreden. Al 22 jaar is het grote grasveld tegenover BSO Drakenstein en achter basisschool De Contrabas het decor van wat nu kan worden gezien als één van de grootste evenementen in Capelle Schollevaar. Na het zingen van het speciaal geschreven Huttendorp-lied stormen de kinderen dan ook naar hun hut om er weer een mooie dag van te maken.

Radio Capelle nam vandaag een kijkje op het terrein:


Voorbereiding
Dat het evenement ook dit jaar weer tot in de puntjes is voorbereid is te danken aan de vaste groep bestuurders die het Huttendorp al zo'n 10 jaar vrijwillig organiseert. Ook voor die tijd werden er al hutten gebouwd in Capelle Schollevaar, maar de passie en liefde waarmee deze groep te werk gaat heeft ervoor gezorgd dat het evenement niet meer weg te denken is uit de wijk.

Maar daar moet je wel wat voor over hebben. De voorbereiding voor 'een weekje hutten bouwen' is namelijk niet in een paar weken geregeld. "Na een hele week hutten bouwen nemen we eventjes 2 maanden rust om daarna weer bij elkaar te komen. We bespreken dan vast welke dingen er geregeld moeten worden, want in februari moeten we alweer hard aan de slag voor de volgende editie", zegt Erwin Mostert, voorzitter van het Huttendorp bestuur.

Zo moeten er vergunningen worden geregeld, wordt er druk gezocht naar sponsoren en moet er natuurlijk ook weer een programma, mét bijhorend thema, worden bedacht.

Vrijwilligers
Toch is niet alleen een goede voorbereiding belangrijk voor het evenement. Want om zoveel kinderen veilig te kunnen laten bouwen is er ook begeleiding van vrijwilligers nodig. Voorheen bleek het nog wel eens lastig om genoeg mensen te vinden, maar daar lijkt de laatste jaren verandering in te zijn gekomen volgens Mostert: 

"Een aantal jaar geleden hebben we de ouders bij aanmelding van hun kind verplicht gesteld om een dagdeel te komen helpen. Dat bleek een gouden zet, want sindsdien hebben we feitelijk geen gebrek meer aan vrijwilligers. Het mooie is ook dat ouders zo met eigen ogen kunnen zien hoe hun kids genieten van het Huttendorp."

Blijven plakken
Dat kinderen genieten van het evenement blijkt wel uit de vele blije gezichten op het veld. Maar ook uit het aantal jonge vrijwilligers dat zich aan de organisatie bindt. Veel van hen deden vroeger mee als kind, maar zijn daarna blijven plakken.

Met hun ervaring als oud-deelnemer ziet de organisatie in hen een waardevolle versterking: "We proberen deze kinderen te behouden door ze te motiveren om bij ons terug te keren. Zo sturen we kinderen die volgend jaar te oud zijn voor deelname bijvoorbeeld in maart en april al een mailtje om te vragen of zij de volgende editie willen helpen als assistent. Na een jaar worden zij dan junior-vrijwilliger en sommigen blijven zelfs zo lang dat ze opeens volwassen zijn en uitgroeien tot senior-vrijwilliger", geeft Mostert aan. 

Special Event
Naast de vele activiteiten op het Huttendorp terrein is er ook naast het veld een heleboel te beleven. Zo is er net als ieder jaar ook nu weer een Special Event. Via een opgebouwde kabelbaan bij de Henri Moorepassage kunnen de kinderen dit jaar zon 150 meter tokkelen over de nabijgelegen vijver. De kinderen zijn daarnaast niet alleen boven het water, maar ook in het water te vinden. Want terwijl er wordt getokkeld, wordt er ook volop gekanood. 

Aanmelden
Voor dit jaar is aanmelding bij het Huttendorp helaas niet meer mogelijk. Maar niet getreurd, volgend jaar is het evenement gewoon weer in Capelle Schollevaar te vinden. Aanmelden kan volgens de organisatie vanaf volgend jaar mei. Vrijwilligers die zich nu al willen aanmelden kunnen een mailtje sturen naar info@HuttendorpSchollevaar.nl.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 17 augustus 2022