Nieuwe rotonde op 'Max Verstappen-baan' in Schollevaar moet verkeer veiliger maken

  • donderdag 30 juni 2022
  • Sjoerd de Graaff

De rotonde op de Burgemeester van Dijklaan, tussen Capelle Schollevaar en de Hoofdweg is vandaag geopend. Wethouder Nico van Veen deed de opening samen met Mounir el Achrafi, afdelingshoofd van afdeling Stadsbeheer van de gemeente. Vanaf donderdag 18:00 mogen de eerste auto's over de rotonde 'scheuren', alhoewel dat net de reden was om de rotonde aan te leggen.

Jacqueline Slotboom, een van de buurtbewoners, is niet blij met hoe het is gegaan. "Je moet een hele tijd omrijden om naar het winkelcentrum te komen, veel files, verderop richting Ommoord waren ze ook nog eens bezig. Nu is ook het talud niet meer teruggekomen aan een zijde. Dat is vervelend, want het was voor mij hondenuitlaatgebied. Met mijn hond loop ik nu om, het was eerst een mooi geasfalteerd pad, nu is het een soort gravel met zand geworden, dus het is vies, als het regent is het vies, als het droog is stuift het op, dus... omlopen".

Slotboom is wel blij dat de rotonde af is, maar van haar had het niet gehoeven. "Ik denk dat het idee leuk is, maar de rotondes zijn beiden zo groot geworden, dat het nog steeds een soort Max Verstappen-baan is gebleven. Ik denk dat er helaas niet veel verbetering gaat komen, dus wat mij betreft had het niet gehoeven. Ik denk dat het geld veel beter ergens anders heen had kunnen gaan. Bijvoorbeeld hondenuitlaatvoorzieningen en verbeterde fietspaden, die zijn ook aan verbetering toe."

Na acht maanden niet meer omrijden
Buurtbewoner Ger van Wijk is erg blij dat de werkzaamheden voorbij zijn. "Het heeft even geduurd, maar na acht maanden een feestelijke opening. Ik ben erg blij dat het weer open is, want de afgelopen 40 jaar was ik zo gewend om snel de A20 op te rijden, dat het fijn is dat dit nu weer kan. Het eindresultaat ben ik ook blij mee, het ziet er goed uit. Ik ben alleen wel bang dat er steenslag kan ontstaan door de kleine steentjes die er om het tuintje heen zitten."

Wethouder Nico van Veen heeft de opening van de rotonde voor zijn rekening genomen. "Ik ben een heel blij man, niet alleen dat deze rotonde geopend is, waar ik 50 meter vandaan woon, waar ik bijna een jaar lang heb moeten omrijden, waar daarvoor heel veel dodelijke ongelukken waren, dus het is een goede zaak dat we dit gedaan hebben." De aanleg van de rotonde heeft wat langer geduurd dan de aanleg van andere rotondes. Van Veen legt uit waarom: "Rondom deze rotonde zitten allerlei leidingen, dus die moesten allemaal verlegd worden. Dan zul je alle partijen achter elkaar moeten krijgen om de boel te verleggen. Verder is Schollevaar voor nu vrij af. De snelheid op bepaalde wegen in Schollevaar moet wel naar beneden, maar dan zijn we wel aardig klaar zo."

De rotonde is de laatste van de drie rotondes die in Schollevaar zijn geplaatst in het afgelopen jaar. De aanleg van de rotonde nam veel tijd in beslag, omdat er 429 heipalen, zes stalen damwanden, 73 betonnen afdekplaten en 42 betonnen overgangsplaten nodig waren voor de aanleg.

Luister ook: Wat vindt Capelle van de nieuwe rotonde op de Burgemeester van Dijklaan?

Een nieuw Capels nummer
Niet alleen The Amazing Stroopwafels hebben een hit over Capelle Schollevaar, speciaal voor de rotonde is een nummer gemaakt door Ben Blue: De Rotonde Rond. Het nummer is live gespeeld bij de opening, maar is ook te beluisteren via Spotify.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 30 juni 2022
Geen andere berichten van 2022-06-30 gevonden.