Zaterdagmiddag 11 juni opening Nieuwe Vijvergebied tussen Capelle-West en 's-Gravenland

  • vrijdag 10 juni 2022
  • Rob Nieuwveld

Zaterdag 11 juni wordt het Nieuwe Vijvergebied geopend. Een gezamenlijk initiatief van WOP Capelle-West, WOP ‘s-Gravenland en Stichting WOP Ketensche Polder, gelegen tussen Capelle-West en 's-Gravenland.

Het Nieuwe Vijvergebied betreft een stuk natuurgebied gelegen tussen beide wijken dat dringend toe was aan vernieuwing en nieuwe gebruiksmogelijkheden. De naam Stichting WOP Ketensche Polder is gebaseerd op een gemeentekaart van Capelle aan den IJssel uit 1866. Het gebied waarin Capelle-West, ’s-Gravenland en Kralingse Veer liggen wordt Ketensche Polder genoemd op die kaart. De gemeente Capelle had in die tijd 1840 inwoners en was 1419 hectare groot.

We spraken donderdag 9 juni met Peter Vogelsang, voorzitter van de Stichting WOP Ketensche Polder.

Peter, zaterdag 11 juni wordt het Nieuwe Vijvergebied officieel opgeleverd, wat gaan bewoners zien rond de vijver?
De bewoners zien een vijver met onder meer een aangeharkte, beplante en ingezaaide oever. Die geeft nu al wat bloemen te zien, maar is pas na 1-2 jaar in volle glorie. De beschoeiing van de vijver is waar nodig gerepareerd. Veel andere plaatsen rond de vijver zijn ook beplant. Het voetpad rond de vijver is opnieuw geasfalteerd in okergeel in plaats van zwart. Langs het gehele pad staan nu lantaarnpalen met moderne LED-armaturen.
De druk bezochte speeltuin is geheel vernieuwd en het trapveldje is nu een pannaveld met een voetvolleyveld. Het laatste veld is pas ingezaaid met graszaad, en is eind van de zomer te gebruiken. Het pannaveld wordt nu al volop gebruikt. Er zijn ook vijf bewegingstoestellen aan twee zijden van de vijver geplaatst voor degenen die er toevallig, met de hond bijvoorbeeld, lopen en wat oefeningen wil doen. Ook het terras voor Knop-Op ziet er nu goed uit. De tegels zijn recht gelegd en er zijn nu borders met mooie planten.
En niet te vergeten: de dierenweide was vorig jaar zomer al opgeknapt. Alleen het gras wil nog niet zo goed groeien. Hopelijk komt dat deze zomer helemaal goed.

Als je rond de vijver loopt wat is dan het nieuwe wat men kan zien?
De beschoeiing is gerepareerd en spoelgaten bij de oude beschoeiing zijn aangevuld. Alles ziet er weer prima uit. Oude planten zijn vervangen door nieuwe nadat de grond was geëgaliseerd. De oeverbescherming langs de dierenweide is geheel vernieuwd en het inzaaien van gras en 'bloemrijk mengsel' is gebeurd. Er zijn ook veel bloemrijke planten geplant, die zijn nog klein maar groeien snel. De verlichting is dus vernieuwd met nieuwe armaturen, ook is er nu verlichting aan alle zijden van de vijver, dat was eerst maar aan twee kanten.
Zitbanken zijn er niet omdat deze in het verleden overlast hebben gegeven. Wel is er een bankje in de speeltuin en kun je zittend naar voetvolleyen kijken. De beplanting op het eiland is gesnoeid, zodat het er nu weer onderhouden uit ziet. De lichtmast die defect was, is verwijderd van het eiland.

Hoe is het met fietsen over het pad rond de vijver en honden uitlaten?
Het pad rond de vijver was, is en blijft een voetpad. Fietsen mag daar niet en geeft overlast voor de wandelaar. Met scooters mag je daar zeker niet rijden.
Het vijvergebied is een eldorado voor loslopende honden. Dat mag ook, de hond laten loslopen, behalve in de speeltuin en het panna- en voetvolleyveld. Daar staan nu ook overduidelijk borden ' verboden voor honden'. Want wie wil nou dat zijn spelende kind met hondenpoep aan schoenen of kleding thuiskomt? Niemand toch?

Hoe is het project ontstaan en financieel mogelijk gemaakt?
De gemeente Capelle aan den IJssel heeft in 2018 het Denk & Doe mee!-fonds opgericht met als doelstelling:
“Het Denk en Doe mee!-fonds is er voor maatschappelijke initiatieven die het woon-, werk- of leefklimaat  in Capelle aan den IJssel verbeteren en niet in aanmerking komen voor andere subsidies. De gemeente Capelle aan den IJssel wil deze initiatieven waar nodig steunen”. Dit fonds was voor het WOP Capelle-West en het WOP ’s-Gravenland aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over een stuk natuurgebied gelegen tussen beide wijken dat dringend toe was aan vernieuwing en nieuwe gebruiksmogelijkheden. Voorop stond dat het gebied voor iedereen is en iedereen er ook gebruik van moet kunnen maken. Er is een werkgroep opgericht om een plan te schrijven dat werd voorgelegd aan het Denk & Doe mee!-fonds. In augustus 2019 is dat rapport gereed gekomen en in september is een presentatie gegeven aan een commissie van het fonds. Ter voorbereiding van de uiteindelijke beslissing van de commissie is er een stichting opgericht om de plannen te gaan uitvoeren. De stichting heeft de naam Stichting WOP Ketensche Polder. In januari 2020 is dit initiatief door het Denk & Doe mee!-fonds goedgekeurd en kon de stichting van start gaan.

Zaterdag dus de opening, wat is het programma?
De formele opening is om 13.00 uur door wethouder Marc Wilson en mij als voorzitter van de Stichting WOP Ketensche Polder. Daarna zijn er spelactiviteiten in Knop-Op, een hapje en (alcoholvrij!) drankje voor iedereen met muziek van een DJ. Er is ook een springkussen voor de kleinere kinderen. Dat geheel duurt tot ongeveer 15 uur.  Om 15 uur zal Rob Nieuwveld van Stichting Sonrisa Rijnmond bij Knop-Op een deel van het populaire Goud voor Oud brengen, een muziekoptreden waarbij eventueel gedanst kan worden.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 10 juni 2022