Limburgse 'new wave' band The Anaesthetics in Zwaardvis 14 mei

  • donderdag 5 mei 2022
  • Willem de Waard

Zaterdag 14 mei is tijdens de wekelijkse editie van Zwaardvis een bijzondere band te horen. Het gaat om het Limburgse kwartet The Anaesthetics. Een band die al  ruim 10 jaar bestaat maar heeft in al die jaren geen enkel album uitgebracht. Daar gaat nu verandering in komen. 

Het viertal uit Horst heeft zich zo'n twee jaar geleden ten doel gesteld om 100 nummers te schrijven. Van deze 100 nummers komen er uiteindelijk 10 op het aangekondigde debuutalbum. Dat debuutalbum is een soort droomproject geworden voor de bevriende muzikanten. The Anaesthetics is opgericht in 2010 en laat zich het best beschrijven als 'Modern New Wave', ergens tussen Radiohead en New Order in. Zij stonden in het verleden in het voorprogramma van o.a. Other Lives en Flying Horsemen, kwamen ver tijdens de Grote Prijs van Nederland en werden tweede bij de bandwedstrijd Nu of Nooit. Een tour n.a.v. een vorig project bracht hen al tot in Berlijn. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de muzikale invulling van het debuutalbum. De song TV Celebrity was onlangs het eerste wapenfeit van dat aanstaande album. De tweede single 'One By One' verschijnt op 6 mei.

Project

We schrijven september 2019. Tijdens een rondje kajakken in de Ardennen werd er hardop gedroomd over het maken van een eerste album. Na een EP en enkele singles was er nu sterk de behoefte om een body of work uit te brengen. Diezelfde avond werd er nog een plan van aanpak op papier gezet. Een plan dat een rigoureuze omslag zou betekenen in de werkwijze van de band. Tot dan toe duurde het soms wel een jaar voordat een nummer naar buiten werd gebracht. Dan nog was er vaak onvrede en ging het gesleutel eigenlijk eindeloos door. Dat moest anders. 100 liedjes in één jaar. Dat werd het doel. De gedachte was om zoveel mogelijk te produceren en daaruit te gaan filteren, zodat alleen het beste over zou blijven. De beste tien liedjes komen op het album. Ze zijn nu zo'n twee jaar verder en hebben ongelooflijk hard gewerkt. Ieder van hen heeft zijn slaap- of woonkamer omgebouwd tot thuisstudio om alle muzikale ideeën en ingevingen zo snel mogelijk te kunnen vangen. In de daarvoor bestemde Google Drive-map staat de teller inmiddels op gewenste aantal.  De eerste filterronde bracht zestien liedjes die verwerkt werden tot demo’s. In december '21 gingen ze uiteindelijk met twintig demo’s naar hun producer om de pre-productie in gang te zetten. Samen met hem hebben ze de laatste selectie gemaakt en opgenomen. Binnenkort zal het debuutalbum verschijnen.

Crowdfunding?
Het album zal grotendeels via crowdfunding tot stand komen omdat de eigen bijdrage van de bandleden niet toereikend bleek voor een professioneel album en alles wat daarbij komt kijken. Daarbovenop konden zij ook geen inkomsten genereren uit optredens omdat deze vanwege de corona-pandemie stil kwamen te liggen. De studiokosten en kosten voor mix en master waren de grootste uitgaven. Daarnaast wilden ze het album ook fysiek laten uitbrengen en de songs voorzien van videoclips. Tot slot waren er tal van andere kostenposten die in dat geval alsnog gedekt konden worden (zoals promotie- en distributiekosten).

De band is ook al geboekt voor het Vestrock Festival dat van 3- t/m 5 juni op de agenda staat in het Zeeuwse Hulst. Een week eerder zal op 28 mei het debuutalbum onder de titel '1080' gaan verschijnen via Gentlemen Recordings.

The Anaesthetics bestaat uit;
Stijn Vullings - drums, backing vocals
Koen Huijs - gitaar en toetsen
Des Spreeuwenberg - basgitaar
Sam Duijf - vocals  en gitaar

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 5 mei 2022