Kindertehuizen van Capelse Stichting Breath Care For Kids in Oekraïne in de vuurlinie

  • maandag 28 februari 2022
  • Rob Nieuwveld

Voor Stichting Breath Care for Kids uit Capelle aan den IJssel is een nieuwe nachtmerrie werkelijkheid geworden. Het Russische leger is in de nacht van zaterdag op zondag de tweede grootste stad van Oekraïne, Kharkiv (Charkov) binnengevallen. In Kharkiv is het hoofdkantoor van Stichting Breath in Oekraïne gevestigd, van waaruit de Breathhuizen in het land worden geleid.  De kindertehuizen liggen in de vuurlinie en evacuatie is dan toch noodzakelijk.jk.

Waar Nico de Borst, voorzitter van Stichting Breath, in gesprekken bij Radio Capelle nog vertelde dat zij hoopten dat evacuatie van de kindertehuizen niet nodig zou zijn, is het toch nodig nu.

Kharkiv
Volgens een hevig geëmotioneerde medewerkster Tatiana van Breath Ukraine waren er tijdens die nacht in Kharkiv volop bominslagen en beschietingen. Zij heeft met haar gezin en 25 anderen geschuild in de kelder van het flatgebouw waar ze woont, omdat het te gevaarlijk was om te vluchten naar een 7 minuten verderop gelegen
schuilkelder.
 
Na overleg met de Breath medewerkers in Oekraïne is besloten dat zodra de beschietingen en bombardementen gestopt zijn, er zo snel mogelijk wordt doorgegaan met de (brand-) beveiliging van de huizen en gezinnen door middel van het verstrekken van onder meer voldoende blusmiddelen. Ook hebben zij dringende hulpverzoeken gekregen om de problemen met de bevoorrading van de straatkinderen-opvang in Kharkiv en Kramatorsk op te lossen. Na 4 dagen geen voorraad te hebben ontvangen slinkt de voedselvoorraad en wordt bekeken of en hoe Breath dit kan oplossen. Tevens gaan ze hier ook de nodige maatregelen nemen om goed voorbereid te zijn als de situatie daarom vraagt. Bij de opvang van straatkinderen in Kharkiv heeft Breath met de KNVB (de Nederlandse voetbalbond) in het verleden een kunstgras voetbalveld aangelegd en een voetbalclub voor straatkinderen opgericht.
 
Malinivka
De bombardementen werden zondag 27 februari hervat en de gevolgen werden ook duidelijk rond het huis in het dorpje Malinivka in de regio Kharkiv. Na overleg met hun mensen daar, de ouders van het gezin en de lokale politie is besloten het gezin te verplaatsen vanwege deze enorm dreigende situatie. Gelukkig was ook dit gezin goed voorbereid en al snel zocht het familiebusje zijn weg op de gevaarlijke Oekraïense wegen. Met Rode Kruis vlaggen werd aangegeven dat het een humanitair transport was en op deze manier kon vader Dmitry de kinderen uit de gevarenzone loodsen. De politie houdt het huis in de gaten in de tijd dat er niemand aanwezig is. Ook de buren hebben dat aangegeven. "Triest om te zien dat deze mensen niet weg kunnen en daar achter moeten blijven." zegt Nico de Borst, voorzitter van Stichting Breath. " Om 19.50 zondagavond kreeg ik het verlossende bericht dat onze familie was aangekomen in het dorpje Rakhny-Lisovi op een afstand van 80 km ten noorden van de grens met Moldavie en 65 km ten zuiden van de stad Vinnytsja. Ze worden daar liefdevol opgevangen door een orthodoxe kerkgemeenschap en zijn voorlopig veilig."
 
Zondagmiddag na de voetbalwedstrijd Sparta-PSV kregen Evgeniy Levchenko en Nico de Borst van Spartaspeler Adil Auassar de aanvoerdersband overhandigt. Die band was dit keer uitgevoerd in de geel blauwe kleuren van de Oekraïense vlag. Ook staat het Breath-logo op de band. Vereniging De Sparta Supporter kocht de unieke
aanvoerdersband voor een bedrag van € 2.500 wat volledig gebruikt gaat worden om de kinderen in Oekraïne te ondersteunen. Sparta en Stichting Breath hebben een bijzondere band. Niet alleen is Lev oud-speler en Nico de Borst een oer-Spartaan, de allereerste kinderenopvang werd geopend in Roemenië onder de naam Sparta
Rotterdam Kinderdorp en is nog vol in gebruik.
 
De Borst: “Sacha het hoofd van onze staf van Breath Ukraine vertelde me dat de support en het medeleven uit Nederland een grote steun is. Bovendien vindt hij het fijn dat wij niet praten over wapens sturen, maar over bevoorrading, beveiliging van onze  en ook andere kinderen in Oekraïne. Ik heb hem ook voorgehouden dat we een huis weer kunnen opbouwen, maar onze kinderen niet.”
 
De Stichting Breath heeft vier huizen in de Oekraïne, waarvan twee in het oostelijke deel van het land. Daar worden straatkinderen opgevangen en wordt hen een nieuwe veilige toekomst geboden. Wilt u helpen? Doneer op: www.kinderhulpdonbas.nl. Alvast veel dank!  
 
 
 

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 28 februari 2022