Tatjana Sormaz BVNL: ‘De wereld verbeteren begint in je eigen omgeving en daarom zijn we in Capelle’

  • zondag 16 januari 2022
  • Dunja Boers

De landelijke partij Belang van Nederland (BVNL) doet mee aan de Capelse gemeenteraadsverkiezingen in maart. De twintig jaar in Capelle wonende Tatjana Sormaz is de lijsttrekker van de partij. Zij vindt dat het roer in de Nederlandse politiek om moet en begint daarmee in Capelle.

BVNL is afgelopen zomer opgericht door ex Forum voor Democratie-lid Wybren van Haga. Volgens hem moet het een klassiek liberale partij zijn met nadruk op zelfredzaamheid in plaats van afhankelijkheid van de overheid. Met Sormaz als lijsttrekker is deze partij nu ook onderdeel van de Capelse politiek.

''De wereld verbeteren begint bij jezelf en in je eigen omgeving. Daarom willen we hier in Capelle beginnen’’, vertelt Sormaz zaterdagochtend in IJssel-nieuws. ''Wij zijn niet doof voor de sociaal economische gevolgen van de coronamaatregelen en gaan er daarom tegenin.’’ Als een van de weinige partijen verzet BNVL zich tegen het ‘destructieve coronabeleid dat desastreuze gevolgen heeft', zo zegt de nieuwe lijsttrekker.

VVD schuldig voor coronamaatregelen
In 2010 was Sormaz betrokken bij het campagneteam van de Capelse VVD. Het ex VVD-lid vindt dat er niks over is gebleven van de partij die het ooit was. ''In 2012 was het dé ondernemerspartij van Nederland. Nu zorgt de VVD voor ontwrichting en leven we tussen hoop en vrees. Wie zegt waar dit stopt?’’

Volgens Sormaz is de VVD schuldig aan het coronabeleid dat nu wordt gevoerd en zijn niet alleen de ondernemers, maar ook onze vrijheden daar de dupe van. ''Ze beloofden ons een vaccin, waarna de samenleving open zou gaan. Daar is niks van terecht gekomen.’’

Beer is los

Ondanks de horeca volgens de maatregelen nog gesloten moet blijven, zijn onder andere in Limburg sommige restaurants open. ''De beer is los. Lokale politici zijn in opstand gekomen en de burgemeesters hebben zich tegen de regering gekeerd’’, zegt Sormaz daarover. Ook in Capelle waren zaterdag een aantal horecazaken open.

Toch liet burgemeester Peter Oskam diezelfde ochtend in IJssel-nieuws weten wel degelijk de coronaregels te willen handhaven. ''Meneer Oskam is van het CDA en zal niet tegen de overheid ingaan. Dat is te begrijpen’’, laat de lijsttrekker weten. ''Maar als je eigen inwoners eronder lijden, wiens belang gaat dan voor?’’

Politieke roer moet om
Aan het eind van de maand maakt de Capelse BVNL haar verkiezingsprogramma bekend. Een ding zal centraal staan: het politieke roer moet om. Zo stelt de nieuwe lijsttrekker. De partij is onder andere van plan om meer inspraak voor de Capellenaren te bewerkstelligen in de vorm van een bindend referendum. ''Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van de snelfietsroute of aan de komst en vestiging van asielzoekers. Daarin zouden de burgers inspraak moeten hebben.’’

Daarnaast staat de partij voor extra aandacht voor de jeugd en een herstelplan voor ondernemers. Concreet denkt BVNL daarvoor aan een Capelse munt. Een speciale munteenheid waarmee je alleen in Capelle kunt betalen. ''We willen zo de bewoners maximaal stimuleren om in Capelle boodschappen te doen en te winkelen om lokale ondernemers te helpen'’, legt Sormaz uit.

Hoe dat er in de praktijk uit zal zien, weet de lijsttrekker nog niet. Het plan zal na de gemeenteraadsverkiezingen verder uitgewerkt worden. In ieder geval is de ondersteuning vanuit de overheid niet toereikend geweest en moet daar een plan voor komen, vindt Somarz.

Kundige en betrokken Capellenaren
Wat we de komende weken, met de verkiezingen in het vizier, kunnen verwachten, is een kandidatenlijst. Sormaz kan nu nog geen namen noemen, maar ze benadrukt dat het 'kundige en betrokken' Capellenaren zijn die opkomen voor het belang van de inwoners van Capelle. Aan het einde van de maand wordt de complete lijst bekend gemaakt.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 16 januari 2022
Geen andere berichten van 2022-01-16 gevonden.