Winnaars Rotterdam Music Awards bekend

  • maandag 13 december 2021
  • Willem de Waard

De winnaars van de Rotterdam Music Awards 2021 zijn afgelopen zaterdag bekend gemaakt! Middels een speciale Award uitzending, zijn de winnaars van de Rotterdam Music Awards 2021 vanavond bekendgemaakt! Het publiek kon een week lang stemmen op de genomineerden in de zes categorieën; Rotterdamse Track van het Jaar, Rotterdamse Album van het Jaar, Beste Podium, Beste Festival, Stimuleringsprijs en De Belofte. Dit jaar konden we ruim 14.000 stemmen noteren. teren.

Winnaars
Een brede diversiteit onder de genomineerden in de categorie Rotterdamse Track van het Jaar 2021 zorgde voor een verrassende winnaar. De Rotterdam Music Award voor Rotterdamse Track van het Jaar werd gewonnen door singer/songwriter Nana M. Rose. 4 AM is afkomstig van haar ep Morning Drops & Lemon Seeds, die in juni uitgebracht werd. Met het winnen van deze award volgt ze Distant op, die de prijs vorig jaar mochten ontvangen.

De categorie Rotterdams Album van het Jaar werd ook dit jaar in samenwerking met 3voor12 Rotterdam gepresenteerd. Nadat downtempo/deathcore band Distant vorig jaar de winst wist te pakken in de categorie Beste Track, is dit jaar het album Aeons of Oblivion van Distant door het publiek uitgeroepen tot Rotterdams Album van het Jaar 2021!

Aeons of Oblivion werd in juni uitgebracht en werd zowel in Nederland als het buitenland goed ontvangen. Het album draait om het Tyrannotophia verhaal en vuurt in ruimt 70 minuten een sterk portie deathcore op je af.

In de categorie Beste Podium ging de winst naar Baroeg. In het jaar dat het alternatieve poppodium op Zuid haar 40-jarige jubileum viert, kreeg Baroeg de meeste stemmen van het publiek. Ook dit jaar zag het er voor het grootste gedeelte anders uit voor het podium en waren ze vooral digitaal zichtbaar. In de periode dat het weer even mocht zette Baroeg mooie producties neer zoals Wavefest VII en de 2021 editie van Dutch Doom Days.

De Award voor Beste Festival werd gewonnen door Popronde Rotterdam. Popronde Rotterdam viel dit jaar in de Rotterdamse Popweek en kon op de valreep nog doorgaan. Het werd een drukbezochte editie op diverse locaties, waar muziekliefhebbers van hebben genoten.

De nieuwe categorie Stimuleringsprijs is speciaal bedoeld om innovatieve nieuwe initiatieven een steuntje in de rug te geven. De Award in deze categorie ging naar Cult North. Cult North is een opkomend initiatief dat zich richt op 'passie-ontwikkeling' onder de jonge bewoners van Rotterdam-Noord. Inmiddels gehuisvest in een boogje op de Insulindestraat ontwikkelt Sammie Sedano met zijn kompanen tal van inspirerende muziek gerelateerde projecten om jong talent een kans te bieden.

In de categorie De Belofte werden alle vier de jurywinnaars van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2021 genomineerd. LUCAS wist de meeste stemmen te bemachtigen en mocht de award in ontvangst nemen. LUCAS wint hiermee een werkbudget van Ä10.000,- voor een natraject op maat!

De Rotterdam Music Awards zijn de popprijzen voor de Rotterdamse popsector en worden sinds 2014 uitgereikt. De Awards zijn door de Popunie in het leven geroepen om de kwaliteit en diversiteit van de Rotterdamse popscene te belichten. Ondanks dat ook 2021 vanwege alle coronaperikelen anders verloopt dan we allemaal gehoopt hadden, wilden we dit jaar weer de welverdiende Awards uitreiken.

De uitreiking van de Rotterdam Music Awards was dit jaar te zien in aangepaste vorm. Helaas kon er dit jaar geen live award show plaatsvinden. In plaats daarvan werd er op zaterdag 11 december een Rotterdam Music Awards special uitgezonden, waarin alle winnaars bekendgemaakt zijn gemaakt. De uitzending was via het YouTube kanaal van de Popunie en via OPEN Rotterdam te zien. De uitzending gemist? Terugkijken kan hier. Tijdens het programma Zwaardvis van Radio Capelle vertelde Jessica van de popunie het één en ander over aangepaste versie van de Rotterdam Music Awards. Ook dit is terug te luisteren. http://radiocapelle.nl/podcasts/5165-uitreiking-rotterdam-music-awards-wederom-online/

Samenwerking
Voor de categorie Beste Album wordt samengewerkt met 3voor12 Rotterdam. De redactie van 3voor12 Rotterdam heeft samen met de Popunie een selectie gemaakt van de beste Rotterdamse albums. De Rotterdam Music Awards worden georganiseerd door de Popunie en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam. Partners zijn 3voor12 Rotterdam, Stager.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 13 december 2021