Burgemeester van Dijklaan: Hoe lang nog afgesloten?

  • vrijdag 26 november 2021
  • Jeffrey Jacobs

De Burgemeester van Dijklaan blijft wegens werkzaamheden tot september volgend jaar afgesloten voor het doorgaande verkeer. Buurtbewoners klagen, zij denken dat de klus veel sneller geklaard kan worden. De gemeente Capelle aan den IJssel ontkent dat.

Eind augustus begon de gemeente met grootschalige werkzaamheden op de doorgaande weg. De weg is verouderd en was verkeersonveilig. Na diverse ongelukken, zelfs met dodelijke afloop, hebben buurtbewoners bij de gemeente aangegeven dat er echt iets moest gaan gebeuren. Uit deze gesprekken en onderzoeken is gebleken dat rotondes de snelheid eruit moeten halen en de gevaren van de kruisingen kunnen wegnemen.Ergernis

De werkzaamheden aan de rotondes nemen ruim een jaar in beslag, dit tot grote ergernis van buurtbewoners. Normaal gesproken kan een rotonde binnen drie tot vier maanden worden aangelegd. De gemeente heeft ervoor gekozen om gelijk de gehele Burgemeester van Dijklaan aan te pakken. Zo zijn duikers en het riool vervangen en wordt ook de fietstunnel aangepakt. De netbeheerders van onder andere de stadsverwarming voeren gelijktijdig groot onderhoud uit. De weg wordt als alles klaar is volledig opnieuw geasfalteerd en de straatverlichting wordt vervangen door duurzame verlichting.

Leidingen

,,De bouw van rotondes is een specialistische klus”, zegt Dirk van den Heuvel. De projectleider van de gemeente Capelle aan den IJssel legt uit dat er veel voorbereidende werkzaamheden nodig zijn: ,,Langs de van Dijklaan liggen de leidingen van de stadsverwarming ondergronds. We kunnen hierdoor niet de rotondes er zomaar bovenop bouwen. Als er teveel druk op de leidingen komt te staan kunnen ze kapot gaan, met alle gevolgen van dien.”

Heipalen

Op de kruising met het Beatrijs Erf was er voldoende ruimte om de rotonde een stuk dichter tegen de woonwijk aan te leggen. Op de Herenburg is de situatie anders, daar moeten 450 heipalen en damwanden de grond in om het gewicht van de rotonde te kunnen dragen.

Omleidingsroute

Op 3 januari wordt de eerste rotonde op de kruising met het Beatrijs Erf vrijgegeven voor het verkeer. Voor bewoners van de Ervenbuurt zorgt dit ervoor dat zij weer via de gebruikelijke route van en naar de Hoofdweg kunnen rijden. De weg voor het doorgaande verkeer van en naar het treinstation Schollevaar blijft afgesloten. Hiervoor blijft de omleidingsroute over de Hoofdweg gelden.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 26 november 2021