Terechte zorgen over druk op IJsselland Ziekenhuis

  • maandag 22 november 2021
  • Loes van Straten

Het aantal coronabesmettingen blijft toenemen, ook in Capelle aan den IJssel. Bestuursvoorzitter Albert van Wijk van het IJsselland Ziekenhuis uitte vorige week zijn zorgen hierover bij Radio Capelle. Die zorgen waren niet onterecht, zo blijkt een week later. "Ik heb te veel van de vrees deze week werkelijkheid zien worden."

De druk op de ziekenhuizen in de regio neemt volgens Van Wijk steeds verder toe. “We zitten qua opwaartse stijging van de aantallen zelfs boven de eerste twee golven.” Sinds afgelopen week heeft het IJsselland Ziekenhuis weer een speciale cohortafdeling voor coronazorg in gebruik. De afdeling zou voortdurend ‘stampend vol’ liggen met coronapatiënten. Het ziekenhuis gaat daarom een tweede cohortafdeling inrichten, zo laat Van Wijk weten.

Beluister het interview: Albert van Wijk over grote zorgen in IJsselland Ziekenhuis over coronabesmettingen en aantal ziekenhuisopnames

Wel of niet gevaccineerd
Mensen die niet zijn gevaccineerd belanden na een coronabesmetting vaker in het ziekenhuis en op de intensive care. Of mensen die wel zijn gevaccineerd, maar onderliggend lijden hebben, aldus Van Wijk. “Daarom zijn we blij dat de regering heeft besloten om naast ons personeel ook juist die kwetsbare groepen extra snel die zogenaamde boosterprik te geven.”

Wel of niet gevaccineerd, dat maakt wat betreft Van Wijk niet uit, iedereen kan op zorg rekenen in het IJsselland Ziekenhuis. “We maken ook geen onderscheid tussen mensen met longkanker die wel of niet gerookt hebben.” Voor mensen die acuut zorg nodig hebben, is vooralsnog altijd een bed beschikbaar. “Tegelijkertijd is het zo dat we operaties die medisch verantwoord uitgesteld kunnen worden, moeten uitstellen. Dus er wordt wel een selectie gemaakt.”

Stijgend ziekteverzuim
Uitstroom van zorgpersoneel zoals in andere Nederlandse ziekenhuizen, is in het IJsselland Ziekenhuis minder aan de orde. Van Wijk zegt daarover: “Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat wij een vaste kern hebben, mensen uit de omgeving die echt in ons streekziekenhuis willen werken. Dat is wel het voordeel dat wij hebben.” Desondanks kampt het ziekenhuis ook met stijgend ziekteverzuim. “De kracht en energie om alsmaar over te werken, die neemt wel af. Dat gaan we geen jaren volhouden.”

Van Wijk ziet de komende weken somber in en roept iedereen op om zich aan de maatregelen te houden. De mensen die dat niet nodig achten nodigt hij uit om in het ziekenhuis te komen kijken. “Dan weet je waar je het voor doet.”

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 22 november 2021
Geen andere berichten van 2021-11-22 gevonden.