Grote brand in Radarstraat: twee panden ingestort

  • donderdag 18 november 2021
  • Davey Euwema

Donderdagavond is een grote brand uitgebroken aan de Radarstraat in Capelle aan den IJssel. Het vuur brak rond omstreeks 21:00 uur uit in een opslagruimte van Felyx, een aanbieder van deelscooters. De brand zou vermoedelijk zijn ontstaan in een accukast. Burgemeester Oskam wil een onderzoek naar mogelijke misstanden bij het bedrijf.

Lees ook: Brand Radarstraat lijkt voorbij, deel van de Zeeheldenbuurt geëvacueerd nadat brand weer opkwam.

De brand was door de hulpdiensten opgeschaald naar Grip2. Dat houdt in dat de situatie omvangrijk en dat er extra maatregelen nodig zijn. Er is door de brandweer onder andere gebruik gemaakt van een hoogwerker en een drone in een poging de vlammenzee onder controle te krijgen. Uit het brandende pand waren duidelijk meerdere ontploffingen te zien en te horen. Huizen tegenover de in brand staande panden werden uit voorzorg door de brandweer natgespoten, om te voorkomen dat de vuurregen de huizen in vlam zou zetten.

Bewoners en medewerkers van naastgelegen panden vertellen dat het geen verrassing is dat er brand is ontstaan bij Felyx: in het pand bevonden zich wanden met accu's en werden er, weliswaar buiten het pand, scooters die eerder uit het water waren gevist opgeslagen op het terrein.

Twee panden ingestort
Het pand waar Felyx gevestigd was, is volledig verloren verklaard. Het pand is zo goed als volledig ingestort. Het vuur had zich al snel verspreid naar omliggende panden. Een naastgelegen autobedrijf is in de as gelegd en ingestort. De dakbedekking van leegstand kantoorpand aan de Admiraal Helfrichweg heeft vlam gevat. Andere panden in de buurt lijken vooralsnog gespaard gebleven.

Brandweer is bezig met nablussen, dat proces zal nog enkele uren in beslag nemen. Ook omdat delen van het pand eerst moeten worden gesloopt: dan pas kan er verder worden geblust. Tot die tijd vatten meer en meer accu's vlam in het pand. Dit zorgt voor veel rookontwikkeling in de buurt, waardoor rond 00:30 werd besloten toch meer buurtbewoners te evacueren. Deze bewoners zijn met RET-bussen naar sportcomplex Aquapelle gebracht.

Twee mensen zijn door ambulancepersoneel nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd. Een van hen zou naar het ziekenhuis zijn vervoerd.

NL-Alert
Het vuurzee was tot in de ruime omgeving zichtbaar. In de omgeving is een NL-Alert afgegeven, waaronder in Krimpen aan den IJssel. Politie reed rond in de naastgelegen wijk en riep omwonenden op om ramen en deuren dicht te houden. De rookwolken verplaatsten zich in oostelijke richting, in de richting van de Doormanstraat.

Uit verschillende delen van Capelle zijn meldingen binnengekomen bij Radio Capelle over stankoverlast: zelfs in de wijk Schollevaar was de brand te ruiken. Ook rondom De Terp en De Koperwiek zijn mensen die de brandgeur hebben opgemerkt.

In oktober vorig jaar brak ook al brand uit in het pand. Toen was de brand kleinschalig, maar was er wel veel sprake van rookontwikkeling.  Omwonenden zijn bang en boos omdat er al eerder brand heeft plaatsgevonden. Er wordt afgevraagd waarom er niet eerder is ingegrepen. Burgemeester Peter Oskam stelt een onderzoek te willen naar de mogelijke misstanden bij het bedrijf.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 18 november 2021