Geslaagde Veteranendag in Isala Theater

  • vrijdag 5 november 2021
  • Dunja Boers

Ter gelegenheid van lokale Veteranendag waren scholieren gisteren bij de landelijke premičre van het educatieconcert ‘de missie: ver weg en toch dichtbij’ aanwezig. De veteranen genoten ’s avonds met elkaar van een bijzonder geslaagd concert in het Isala Theater. Al jaren is er een samenwerking tussen de gemeenten Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas om deze dag samen te vieren.

Scholierenprogramma
De voorstelling ‘De Missie’ kwam tot stand in samenwerking met Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’, Taco Rietveld (kindercorrespondent), het V Fonds en het Nederlands Veteraneninstituut. Het verhaal gaat over Marlies, zij is 14 jaar en dochter van een jonge veteraan. Haar vader Herman is begin 2021 teruggekomen van zijn derde missie naar Afghanistan. Marlies wordt gevolgd in haar leventje in Nederland, terwijl haar vader op uitzending is. Je ziet haar bijvoorbeeld skypen met haar vader. De film geeft een realistisch beeld van de belevingswereld van een veteranengezin. Tijdens de film werd live muziek gespeeld door het orkest RFGGJ.

Gevarieerd muziekprogramma
De 50 professioneel opgeleide muzikanten van het Orkest Koninklijke Marechaussee, onder leiding van chef dirigent kapitein Peter Kleine Schaars, zorgden voor een gevarieerd concertprogramma. De veteranen genoten onder andere van fanfare muziek, maar ook van moderne muziek uit de Veteranen Top 50. Vooraf aten de veteranen met elkaar van de ‘blauwe hap’, een bekende nasi-maaltijd. Na afloop was er gelegenheid om met elkaar na te praten.

Waardering voor de veteranen

De organisatoren vinden dat de veteranen waardering verdienen. Waardering voor de Tweede Wereldoorlog-,Indië-, Nieuw-Guinea- en Korea-veteranen, maar ook voor de jongere veteranen die zijn ingezet bij internationale vredesmissies zoals in Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak, Afghanistan, Mali en nog zoveel meer.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 5 november 2021