Capelse pleegouders in het zonnetje gezet tijdens Week van de Pleegzorg

  • vrijdag 5 november 2021
  • Dunja Boers

Van 3 tot 10 november is de landelijke Week van de Pleegzorg. Capelle aan den IJssel telt ruim 75 gezinnen die hun deur en hart hebben open gezet om pleegkinderen een veilig thuis te bieden. Wethouder Jeugd Ans Hartnagel besloot daarom deze gezinnen in het zonnetje te zetten. Een aantal pleegouders spraken met de wethouder over hun drijfveren voor dit werk.

Niet voor elk kind is een stabiele thuisomgeving vanzelfsprekend, terwijl dat enorm belangrijk is voor een kansrijke toekomst. Wethouder Ans Hartnagel is de pleegouders dankbaar: ”Pleegouders geven deze kinderen - als dit niet meer (volledig) kan bij de biologische ouder - een veilig thuis. Zij openen hun wereld voor de kinderen en zorgen ervoor dat zij opgroeien in een warme, liefdevolle en veilige omgeving. Wij zijn hen daarvoor zeer dankbaar en ik wil de pleegouders dan ook een groot compliment geven!”

Liefdevol opgroeien

De heer en mevrouw Levy zorgen al ruim 10 jaar voor hun twee kleindochters. Zij hebben de meisjes liefdevol opgenomen toen het bij vader en moeder niet meer lukte. Pleegvader en opa Levy: “Als je opa en oma wordt verwacht je niet dat je de gehele zorg en opvoeding over moet nemen; dat is niet gemakkelijk. Maar we doen het met heel veel liefde en het houdt ons jong. Daarnaast is de ondersteuning en begeleiding die we van Enver krijgen ontzettend waardevol.”

Ook pleegmoeder Margreet Vlastuin heeft vol overtuiging gekozen voor het pleegouderschap: ”De aandacht die ieder kind verdient, komt niet altijd vanzelfsprekend. Ik vind het mooi dat ik een bijdrage kan doen. Zorgen voor mijn pleegzoon geeft ontzettend veel plezier en voldoening.”

Meer pleegouders nodig
Langdurige pleegzorg heeft de voorkeur boven crisisopvang. Daarom zet de gemeente in op uitbreiding van het aantal pleeggezinnen. Wethouder Ans Hartnagel: “Als wethouder Jeugd vind ik het enorm belangrijk dat alle kinderen in Capelle gelijke kansen krijgen op school, in werk en in het leven. Door de Week van de Pleegzorg hoop ik dat er meer mensen in onze gemeente het pleegouderschap zullen overwegen.”

Waardering
Om de pleegouders te bedanken, waardering uit te spreken en om Capelse pleeggezinnen met elkaar in contact te brengen, organiseerde de gemeente samen met onder andere Enver de afgelopen jaren een high tea tijdens de Week van de Pleegzorg. Door corona was dat vorig jaar en helaas ook dit jaar niet mogelijk. Als teken van waardering krijgen alle Capelse pleegouders een cadeaubon van de gemeente. Ook heeft hulpverlenersorganisatie Enver samen met een aantal Capelse ondernemers gezorgd voor een goodiebag met cadeautjes voor de pleegouders.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 5 november 2021