Duo MANKES 'live' in Zwaardvis 30 oktober

  • zondag 17 oktober 2021
  • Willem de Waard

Ze stonden op het verlanglijstje voor de 1000ste uitzending van Zwaardvis op 21 augustus maar dat kon helaas geen doorgang vinden. Er werd wel meteen een afspraak gemaakt om 10 uitzendingen later alsnog de studio van Radio Capelle aan te doen. Dus komt het vanuit Amsterdam opererende duo MANKES, bestaande uit Selma Peelen en Johan Visschers, op zaterdag 30 oktober alsnog.  

MANKES is een in Amsterdam woonachtig  duo met roots in de Zuidplas en schildert met muziek en teksten een dynamische mix van verstilde landschappen en expressieve collages, poëtisch en filmisch. In november 2013 besluiten singer-songwriters Selma Peelen en The Weak And The Strong (Johan Visschers) hun krachten te bundelen in MANKES. De naam wordt gekozen als ode aan het werk van kunstschilder Jan Mankes. Aanvankelijk bedoeld als project, maar inmiddels vormt de band de hoofdmoot van hun muzikale leven. MANKES speelt op uiteenlopende podia; van de Melkweg in Amsterdam tot festivals en theaters, huiskamers en dakterrassen door binnen- en buitenland, waaronder Engeland, Duitsland, Zweden en Noorwegen.

De band bracht tot nu toe vier albums uit. In 2014 verscheen het gelijknamige debuut en in 2016 werd de opvolger Kill The Birds officieel gepresenteerd. In de lente van 2018 verscheen het live-album Zelhem, een registratie van een radiosessie die door de band zelf volledig is gemixt en gemasterd. In juni 2019 verscheen het vierde album CHANT.

Visueel zit MANKES ook niet stil. Zo trokken de video’s Snow Surely, The Bitter Girl, I'll Be Yours en You're Loved vergezeld door het goede gezelschap van diverse live-footage de wijde wereld in. Het duo doet het liefst zoveel mogelijk in eigen beheer, oprecht en organisch. Alle muzikale en visuele uitingen zoals hoesjes, video’s en merchandise worden bedacht en gemaakt door de band. Dit geldt ook voor het uitbrengen van de muziek en het regelen van optredens en tours.

Tijdens de 1000e uitzending van Zwaardvis was het nummer 'Until It Bleeds' uit een homesessie te horen en inmiddels  is men bezig met het meest recente nummer 'Maybe'. 

Dat MANKES een speciale band heeft met het programma Zwaardvis is niet geheel toevallig. Johan Visschers is één van de oprichters van het programma en is door de jaren heen in zijn hoedanigheid als muzikant veelvuldig te gast geweest in uitzendingen. 

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 17 oktober 2021