Landelijke wapeninleveractie ook in Capelle

  • maandag 4 oktober 2021
  • Sjoerd de Graaff

De gemeente Capelle aan den IJssel neemt tijdens de Week van de Veiligheid deel aan de landelijke inleveractie van wapens. Jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd wapens die ze in hun bezit hebben anoniem en zonder strafvervolging in te leveren. De Week van de Veiligheid vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 17 oktober. Met de inleveractie wil Capelle het aantal incidenten waarbij wapens een rol spelen in perken. Capelle kende de afgelopen maanden enkele steekincidenten met jongeren.

“Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Met messen of zelfs pistolen los je geen ruzies op,” zegt wethouder Ans Hartnagel, verantwoordelijk voor Jeugd en Veiligheid. “De laatste jaren zien we helaas dat jongeren steeds makkelijker een mes trekken. Dat vind ik heel zorgelijk, ook ons college van burgemeester en wethouders maakt zich daar enorm druk om. Daarom vinden we dat deze wapeninleveractie ook in Capelle nodig is. Hopelijk maken we onze stad daarmee weer een stukje veiliger”. Leefbaar Capelle heeft al vaker kenbaar gemaakt een wapeninleveractie te willen houden.

Zonder straf van een mes af
Tijdens de inleveractie kunnen alle wapens worden ingeleverd, maar worden jongeren vooral uitgenodigd messen in te leveren. Ook slag- en stootwapens kunnen straffeloos ingeleverd worden. Dat kan op twee plekken:

- De Gemeentewerf, Groenendijk 10 van maandag 11 oktober tot en met vrijdag 15 oktober tussen 9.00 en 16.00 uur

- Politiebureau Slotlaan, van maandag 11 oktober tot en met zondag 17 oktober tussen 8.00 en 22.00 uur

De wapens kunnen anoniem worden ingeleverd in een inleverton die op de gemeentewerf en het politiebureau staan. Niemand wordt bestraft voor het wapenbezit.

Vuurwapens en munitie
Mensen kunnen tijdens de wapen inleveractie ook vuurwapens, munitie en explosieven inleveren. Voor het inleveren van deze wapens moet een afspraak met de politie gemaakt worden via 0900 - 8844. De politie komt, in burger, thuis langs om het wapen op te halen. Dit kan dus niet anoniem. De politie onderzoekt of het vuurwapen bij een misdrijf is gebruikt. Als dat niet het geval is, ontvang je bericht van het Openbaar Ministerie dat het bezit van je vuurwapen niet tot vervolging leidt.

Resultaten wapeninleveractie
Na afloop van de inleverweek wordt het totale aantal ingeleverde wapens in de deelnemende gemeenten landelijk bekend gemaakt. In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld. De inleveractie wordt landelijk gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 4 oktober 2021