Veel aandacht voor energiebesparing en slimmer omgaan met afval tijdens Week van de Duurzaamheid

  • maandag 4 oktober 2021
  • Rob Nieuwveld

Het thema van de Week van de Duurzaamheid 2021 is “Afvalvrij en circulair”. Zaterdag 2 oktober was Programmamanager Duurzaamheid, Patrick Bakker te gast in IJssel-nieuws. Hij noemde een aantal activiteiten tijdens die week en sprak over slimmer omgaan met afval.

“Vanuit duurzaamheid kijken wij vooral naar het voorkomen van afval zodat de afvalberg een stuk kleiner wordt. Samen met ondernemers kijken we naar kansen want het afval van de een is een gunstige grondstof voor de ander. Daarmee hopen we ook de ergernis van veel Capellenaren over afval te verminderen.” zegt Patrick Bakker. “Juist in de Week van de Duurzaamheid besteden we hier aandacht aan. Zo kunnen elektrische apparaten die niet meer gebruikt worden ingeleverd worden bij het gemeentehuis, gaat het Kindercollege helpen bij het opruimen van zwerfafval en zijn er rondleidingen op het afvalbrengstation om te zien wat er met spullen gebeurt die men daar brengt.”

Plastic afval op straat is een beeld dat ook in Capelle nog te veel te zien is. “Woensdag 6 oktober is er een debat tussen de Jongerenraad en de Gemeenteraad waar ook aandacht zal worden besteed aan plastic en dat wat je op straat gooit via de sloot uiteindelijk in zee belandt waardoor je die plastic soep krijgt waar iedereen zo van geschrokken is. Overigens zijn er lesprogramma’s op scholen over het omgaan met plastic” Aldus Bakker.

In de Woonwijzerwinkel op het Amnestyplein naast het gemeentehuis is het Energieloket. Daar kunnen Capellenaren tijdens de Week van de Duurzaamheid terecht voor voorlichting en om een gratis Energiebox op te halen. Bij de Wingerd in Schenkel staat de gemeente op 4 oktober zodat bewoners daar een Energiebox op kunnen halen en woensdagmiddag bij winkelcentrum De Terp in Oostgaarde. In die box zitten energiebesparende producten waarmee je direct aan de slag kunt om energie te besparen. Er zijn drie verschillende Energieboxen al naar gelang mensen zelf al iets hebben gedaan aan duurzaamheid in hun woning. Het kan gaan om zowel elektriciteit- als gasbesparing.

Maandagavond 4 oktober een bijeenkomst over zonnepanelen en dinsdagavond een bijeenkomst over een aardgasvrij Capelle, beide op het gemeentehuis, zijn voorbeelden van interessante onderwerpen tijdens de Week van de Duurzaamheid.

Het volledige programma voor de Week van de Duurzaamheid staat op www.duurzaamcapelle.nl

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 4 oktober 2021