Winnaars Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam bekend

  • maandag 20 september 2021
  • Willem de Waard

Het afgelopen weekend organiseerde Popunie de finales van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2021 in een uitverkocht Theater Zuidplein. Met de finales van Singer/songwriter en Hiphop achter de rug zijn alle winnaars nu bekend! Zaterdag 18 september won LUCAS de Juryprijs en Sammie Sedano de Publieksprijs bij de finale van Bands. Bij Producer ging Kromabis er met de Jury- én de Publieksprijs vandoor. Op zondag 19 september vond de Singer/songwriter finale in de middag plaats en werd de juryprijs gewonnen door Albertine en de publieksprijs door Avondwinkel. In de avond was het aan de categorie Hiphop om het finaleweekend af te sluiten. Jahma won de Juryprijs Hiphop en de Publieksprijs ging naar Bob Spanish!sh!

Dit vond de jury van de winnaars;
LUCAS (Bands)
"Activist van zijn eigen identiteit; LUCAS heeft iets zeer uniek te pakken. Het is wachten op de grote doorbraak voor LUCAS. Met zulke originele liedjes en zo een sterke show mogen we trots zijn als Rotterdam muziekstad!"  Zei de jury, bestaande uit Conchitta Bottse (Paard), Ricardo Jupijn (The Daily Indie) en Ai Ming Oei (Mingue).

LUCAS schrijft over de menselijke noodzaak en zoektocht naar affectie, vertaald in androgyne, innovatieve klanken als poëtische dreampop. Met eerlijkheid en kwetsbaarheid probeert LUCAS een utopia van sociale inclusiviteit te creëren. Invloeden als MEROL, Spinvis, Annie M.G. Schmidt, maar ook acts als Robyn, Sufjan Stevens en Christine & The Queens zijn terug te horen en zorgen voor actuele Nederlandstalige muzieksprookjes.⁠

Albertine  (Singer/Songwriter)
"Oprecht, dynamisch, een sprekende stem, unieke manier van spelen en mooi uitgewerkt!" Aldus de jury, bestaande uit Ayu en Hester (Sisters in Songwriting), Walter Wilhelm (For the Road, Dox) en Lisa van Viegen (iET).

Al improviserend verdiepte ze zich in jazz en wereldmuziek en heeft ze achter de schermen als singer/songwriter haar eigen nummers geschreven. Ze begeleidt zichzelf op de piano en door haarzelf uitgevonden unieke tokkeltechnieken op de altviool.⁠ De muziek van Albertine gaat over de ondraaglijke lichtheid van het bestaan, dierbaren verliezen, tegenslagen in de wind slaan, zelfvertrouwen winnen en allerlei andere alledaagse thema’s in het leven van een jonge vrouw in de stad.⁠

Jahma (Hiphop)
De jury over Jahma: “Jahma maakt met keiharde beats, aanstekelijke energie en zijn realness Rotterdam, zijn wijk, maar vooral zijn broer – Rotterdamse legende H.E.L.D.E.R.H.E.I.D.- trots!”.  De Hiphopjury bestond uit Hanneke de Jonge (MOJO), Mijndert Rodolf (013) en Jeansen Djaoen (FunX).

Jahma is geboren en getogen in Rotterdam Zuid en muziek is hem met de paplepel ingegoten. Op zijn 13e begon hij met teksten schrijven en op zijn 15e nam hij daadwerkelijk zijn eerste track op. Inmiddels maakt hij niet alleen zelf muziek; hij heeft vorig jaar ‘sow2island’ opgezet en hoopt jonge rappers te kunnen begeleiden.⁠

Kromabis  (Producer)
"Kromabis heeft een dansbare in your face sound met veel variatie. Bombastische 80's drums en een kenmerkende 90's Rave sound. Als geheel klopt het!"  Aldus de jury van Producer bestaande uit Estroe, Jaap Wiewel (Killing Skills) en Falco van Weerd (Qniezery), over Kromabis.
 
Van jongs af aan is Kromabis altijd gefascineerd geweest door het maken van muziek. In zijn tienerjaren begon hij te ploeteren met muziekproductie software en begon hij zijn eigen liedjes te schrijven en te produceren. Tegenwoordig weet Kromabis precies wat hij wil; een comeback rond zijn favoriete muziektijdperk; 90’s UK Garage (House), Jungle en Bassline.⁠

Prijzenpakket
De Juryprijs winnaar heeft met de overwinning onder andere € 1.000 prijzengeld, een masterclass naar keuze, een jaarabonnement op Meet The Pro en een persoonlijke buddy gewonnen.

Rotterdam Music Awards
Net zoals vorig jaar worden de vier jurywinnaars automatisch genomineerd voor de Rotterdam Music Award in de categorie De Belofte. De uitreiking van de Awards vindt later dit jaar plaats. 

Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam
De Popunie kijkt trots terug op het uitverkochte finaleweekend van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam, die ondanks de huidige maatregelen tóch nog heeft kunnen plaatsvinden.

"We zijn vanuit de Popunie ontzettend trots op alle muzikanten die mee hebben gedaan. Het waren inspirerende shows en iedereen heeft iets bijzonders neergezet! En wat mooi om weer live muziek te horen met publiek erbij!"  Aldus Judith Dunsbergen (Popunie - Projectleider Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam)

Zaterdag 18 september spraken we tijdens het programma Zwaardvis van Radio Capelle met Judith Dunsbergen van de Popunie over de finales. 
http://radiocapelle.nl/podcasts/4902-finales-sena-performers-grote-prijs-van-rotterdam/

Meer over de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam is te vinden via de website, Facebook en Instagram.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 20 september 2021