Nieuwe inrichting voor ‘Het Nieuwe Vijvergebied’

  • dinsdag 6 juli 2021
  • Eva de Ruiter

‘Het Nieuwe Vijvergebied’ oftewel het natuurgebied tussen de wijken ‘s Gravenland en Capelle-West wordt vernieuwd. Dit was natuurlijk al even bekend, maar nu is het eerste project ook daadwerkelijk af. De dierenweide is op 26 juni namelijk geopend. Maar naast de dierenweide zijn er nog veel andere plannen.

“Om je een indruk te geven van het natuurgebied zoals het nu is; de plaatsen van de vissers zitten nu vol gaten en de tegels zijn verzakt. Aan de beschoeiing van de vijver zelf is al jaren niks meer gedaan, als je niet op let krijg je natte voeten”, vertelt Peter Vogelsang van de Stichting WOP Ketensche Polder, de stichting die de plannen rondom de vijver uit voert. “Ook is er veel groen door de jaren heen door de gemeente verwijdert, waarvoor er geen bomen of struiken in de plaats zijn teruggezet. Er moet dus veel aangepakt worden”. 

Van verwaarlozing naar verzorging
De afgelopen 20 jaar is het gebied verwaarloosd en daar moet nu verandering in komen vinden de wijken Capelle-West en ‘s Graveland. De wijkoverlegplatforms (WOP) van de wijken hebben de koppen bij elkaar gestoken om nieuw leven te blazen in het gebied. “We hopen het gebied aantrekkelijk te maken voor jong en oud. Maar ook voor mindervalide. We willen het aantrekkelijk maken om te spelen, te sporten en honden uit te laten”, vertelt Vogelsang. Allereerst werd dus de dierenweide aangepakt. Maar ook andere projecten liggen op de loer. Zoals het multifunctioneel gebruiken van het jongerengebouw. Maar ook het planten van nieuwe bomen, struiken, het vervangen van het speeltuintje en het voetbalveldje en daarnaast natuurlijk het opknappen van het hele vijvergebied.   

Samenwerking met gemeente
Voor dit alles heeft de stichting 300.000 euro gekregen van het denk-en-doe-mee-fonds. Een fonds waar burgers ondersteund kunnen worden vanuit de gemeente voor hun ideeën voor de buurt. Maar met drie ton ben je er volgens Vogelsang nog niet. “Er wordt niet alleen geld vanuit het fonds gebruikt, want de aanpak voor zo’n grote vijver kost echt heel veel tonnen, dus wij hebben maar een kleine bijdrage daaraan”. Het echte werk rond de vijver gaat dus in samenwerking met de gemeente. “Want daar komt vel geld en capaciteit vandaan”, vertelt Vogelsang. “Als het goed is gaan ze aan het eind van het jaar beginnen met het werk rond de vijver en zijn ze in het voorjaar van 2022 klaar”.       

Foto: hetnieuwevijvergebied.nl

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 6 juli 2021
Geen andere berichten van 2021-07-06 gevonden.