Herdenken en Vieren in Zuidplas

  • woensdag 28 april 2021
  • Sjoerd de Graaff

Op 4 mei is het Dodenherdenking. Het jaarthema is ‘Na 75 jaar Vrijheid’. Door corona vindt ook dit jaar geen herdenkingsceremonie in de dorpen plaats. De gemeente Zuidplas verzorgt in plaats daarvan een online herdenking. Zo kan er toch uitgebreid worden stilgestaan bij Dodenherdenking. Kijk op 4 mei vanuit huis om 19:15 uur naar Dodenherdenking in Zuidplas. Dit wordt uitgezonden via zuidplas.nl/dodenherdenking en de sociale kanalen van Gemeente Zuidplas.

30 april 2021: livestreaming voorstelling “Ik ga op reis, Pieter….”
Een verhaal over het alledaagse leven van Pieter en Esther, toen 11 jaar en gebaseerd op historische gebeurtenissen. Dit mooie verhaal is er als boek, als theatervoorstelling, als film en als GPS-tour. 35 uitvoeringen stonden er op de rol voor deze periode. Onder meer 3 voorstellingen in het Swanlatheater. Veel scholen uit Zuidplas zouden komen kijken. Door corona gaan deze niet door. De jonge spelers laten zich niet voor de tweede keer van het toneel spelen: ze spelen nu in lege theaterzalen en streamen live naar klaslokalen en huiskamers. Rond 4 en 5 mei zijn er zes familievoorstellingen waarvan op vrijdagavond 30 april speciaal voor de gemeente Zuidplas, via een livestream vanuit het Swanlatheater. 

4 mei: overdag kranslegging bij herdenkingsmonumenten
Bij ieder herdenkingsmonument in de dorpen leggen de burgemeester en dorpswethouders overdag afzonderlijk een krans namens het gemeentebestuur. Hier is geen publiek bij. Wie op 4 mei toch een van de vier herdenkingsmonumenten in Zuidplas wil bezoeken en eventueel bloemen wil neerleggen, dient onderstaand advies op te volgen:
• Kom gedurende de dag. Bijvoorbeeld wanneer u een boodschap doet of even een frisse neus haalt.
• Zijn er al mensen aanwezig, wanneer u het monument wilt bezoeken? Houd dan minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar.

4 mei: lancering podcast met een levensecht ervaringsverhaal uit Moordrecht
In plaats van een toneelstuk verzorgt Theater voor Iedereen dit jaar een podcast. De podcast ‘Van Vrees naar Hoop’ gaat op 4 mei ‘live’ via YouTube en vertelt over mevrouw Fresen (94 jaar) uit Moordrecht en wat zij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in 1945 heeft ervaren aan schaarste, gemis, en hoe de geallieerden voedseldroppingen verzorgden in ‘operatie Manna’ om burgers te ondersteunen. Burgemeester Han Weber lanceert op 4 mei de podcast.

4 mei Virtueel bloemen leggen
Bij de meer dan 4000 oorlogsmonumenten in de monumentendatabase kunnen inwoners net als vorig jaar een digitale bloem leggen. Je bepaalt zelf bij welk monument je een bloem wilt leggen en kunt kiezen uit drie verschillende bloemen. Naast de bloem is het ook mogelijk om een persoonlijke boodschap achter te laten. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog stil te staan, ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken. Kijk voor meer informatie op: 4en5mei.nl

Vlag mag op 4 mei hele dag halfstok (van zonsopgang tot –ondergang)
In tegenstelling tot andere jaren mag de vlag op maandag 4 mei vanaf zonsopgang tot zonsondergang halfstok. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid (vanuit huis) worden stilgestaan bij de Dodenherdenking.

4 mei 19:15 uur: programma online Dodenherdenking
In dit programma komen de volgende onderdelen voorbij:
- Muziek van De Kleine Trompetter
- Woorden van bezinning en troost bij ieder herdenkingsmonument.
Met bijdragen van kinderburgemeester Anna Lamot, leerlingen van Thorbecke Scholengemeenschap, veteraan Piet Blonk, de John McCormick Foundation, Marijke Edel en Brord van Westing en burgemeester Han Weber. De online uitzending is tot stand gekomen via een samenwerking van De Kleine Trompetter, Dorpshuis Swanla, gemeente Zuidplas en lokaal producent Heesterbeek.com en met dank aan de bijdragen van bovengenoemde personen.

Hoe is Dodenherdenking in Zuidplas te bekijken?
Het online programma wordt uitgezonden op maandagavond 4 mei om 19:15 uur via zuidplas.nl/dodenherdenking en de sociale mediakanalen van Gemeente Zuidplas.

Kerkklokken luiden
Tussen 19:45 en 19:58 uur luiden de kerkklokken in Zuidplas. Ook het carillon naast het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel kleppert. Om 20:00 uur zijn er twee minuten stilte.

Bevrijdingsdag
Op 5 mei vieren we bevrijdingsdag. Dit wordt gevierd met een online bevrijdingsconcert vanuit de monumentale Dorpskerk Moordrecht. Het concert is mogelijk gemaakt door Eelco Slingersland van Flying Eagle in samenwerking met Orgelcultuur Zuidplas, gemeente Zuidplas en het kerkbestuur Dorpskerk Moordrecht.

Dit concert is nog ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid voor de gemeente Zuidplas. Vanwege alle maatregelen ging dit in 2020 niet door en is verschoven naar dit jaar. Nu online omdat ook nu nog maatregelen gelden met beperkingen. Aan dit concert werken mee André van Vliet op orgel en Arjan & Edith Post op trompet.

Vlag op 5 mei
Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top worden gehangen. Wie de vlag ’s nachts wil laten hangen wordt verzocht deze goed te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. De vlag mag ook gecombineerd worden met de gemeentevlag, provincievlag of vlaggen van andere landen die bij de bevrijding betrokken waren.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 28 april 2021