Raadslid Zuidplas verlaat VVD en neemt zetel mee naar PVDA/GroenLinks

  • woensdag 7 april 2021
  • Sjoerd de Graaff

Raadslid Sep Pouwels heeft per direct de VVD Zuidplas verlaten en neemt haar zetel mee naar PVDA/GroenLinks. Pouwels is inmiddels lid geworden van GroenLinks. In een interview heeft Pouwels eerder al aangegeven niet goed door een deur te kunnen met de overige fractieleden. Zo was te lezen in een interview over diversiteit voor de Vereniging van Raadsleden

De fractie was een gesloten clubje van vooral oudere mannen en een enkele vrouw. Ik was de eerste niet-westerse allochtoon in de fractie, en misschien zelfs in de raad. (Sep Pouwels op raadsleden.nl)

De kritische toon in het interview zorgde al snel voor reacties in de gemeenteraad. Zo ook VVD-raadslid Ferry van Wijnen op de website van VVD Zuidplas: "We betreuren het dat Sep het zo heeft ervaren, maar herkennen ons niet in de inhoud en toonzetting van dit artikel. Diversiteit en inclusiviteit is wat ons betreft een belangrijk onderwerp dat altijd aandacht verdient."

Ferry van Wijnen laat namens de VVD weten dat de VVD het vertrek van Pouwels betreurt en haar dankt voor de inzet van afgelopen jaren.

Hoewel ik met meer fractiegenoten een betere band heb gekregen, voel ik me nog steeds niet altijd volwaardig in de fractie. Als ik een idee heb, word ik vaak overruled. Mijn inbreng wordt zo vaak herzien dat ik mezelf er niet meer in herken. Ik heb wel eens gedacht dat sommige fractiegenoten zich afvroegen waarom ik als nieuwkomer ambitie durfde te hebben? Heeft het met mijn achtergrond te maken? Of is het mijn persoonlijkheid? Of toch het glazen plafond? (Sep Pouwels op raadsleden.nl)

Dat Pouwels de VVD in Zuidplas verlaat is dan ook opvallend te noemen, omdat ze in het interview ook aangaf geen plannen te hebben om te vertrekken bij de VVD. "Ik wilde me niet afsplitsen, of aan zetelroof doen, ik wilde niet weggepest worden omdat ik anders denk. De VVD is míjn partij."

In hetzelfde interview uit Pouwels niet alleen kritiek op de VVD-fractie, maar ook op de voltallige gemeenteraad. Ze geeft aan dat ze de enige is met allochtone achtergrond en er grappen worden gemaakt waar zij zich ongemakkelijk bij voelt.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 7 april 2021