Mieraskerk Krimpen open voor honderden leden, "raam open voor ventilatie"

  • zaterdag 27 maart 2021
  • Sjoerd de Graaff

De Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel, die eerder dit jaar al in opspraak raakte, opent gewoon haar deuren voor alle 1900 leden voor de komende Eredienst. Ondanks dat de overheid oproept tot maximaal 30 man per dienst, neemt de kerk geen maatregelen, anders dan het openen van de ramen voor ventilatie en het adviseren tot het houden van voldoende afstand.

De Oud Gereformeerde Gemeente houdt zondag twee diensten. Een om 10:00, de ander om 18:30. Er passen per dienst fysiek 1631 mensen in de kerk. Er wordt wel opgeroepen om bij klachten thuis te blijven, maar mondkapjes worden niet benoemd in de uitnodiging naar de leden.

Raadslid Oscar Suijk (Leefbaar Krimpen) zegt in gesprek met Rijnmond geen vertrouwen te hebben dat er voldoende afstand zal worden gehouden. "Als ze dat net als in Urk doen, dus twee kinderen tussen twee volwassenen zodat je anderhalve meter ruimte hebt, dan vrees ik dat de kerk toch helemaal vol zal zitten."

Vorige maanden
Al sinds oktober houdt de Mieraskerk weer diensten met rond de 200/300 bezoekers. Dit vanwege de vrijheid van godsdienst. Via die noemer kan men de coronamaatregelen negeren. Dat gebeurde dus al deels, maar lijkt nu volledig tot uiting te komen.

Oscar Suijk heeft vragen gesteld aan het college van Krimpen. Ondanks de vrijheid van Godsdienst denkt hij dat burgemeester Martijn Vroom wel degelijk iets kan doen. "Er is een mogelijkheid voor de burgemeester om in te grijpen als de volksgezondheid in gevaar komt." Van een gevaarlijke situatie is sprake, vindt de Leefbaar-wethouder, want de kerk staat volgens hem hoog op de lijst van coronabesmettingen. Hij vertelt aan Rijnmond dat hij betwijfelt of er ook iets zal gebeuren. "Als ik heel eerlijk ben, verwacht ik niet dat de burgemeester iets doet."

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 27 maart 2021