Stichting Stem op een Vrouw hoopt doel te bereiken nu de kieslijsten vol staan met vrouwen

  • zondag 7 maart 2021
  • Eva de Ruiter

Nog nooit stonden er zo veel vrouwen op de kieslijsten voor de Tweede Kamer. Stichting Stem op een Vrouw wil hier gebruik van maken om hun doel te bereiken: een Tweede Kamer die voor de helft uit vrouwen bestaat. Nu is dat nog maar een derde.  

"Er zijn verschillende redenen voor de ongelijke verdeling tussen mannen en vrouwen in de Tweede Kamer," vertelt Judith Stevens, teamlid bij stichting Stem op een Vrouw. "De makkelijkste reden is dat er te weinig vrouwen op de kieslijst staan. Op dit moment is dat het hoogste percentage ooit maar nog steeds is het net iets meer dan een derde."  

Een andere reden zou volgens Stevens kunnen zijn dat er lang niet is ingezien dat vrouwen ook geschikt kunnen zijn voor de politiek. Dit zou al beginnen bij jonge meisjes die denken dat de politiek ingaan geen optie is. 

 Representatie 
Stevens: "Ik denk dat het een heel belangrijk punt is dat partijen nu meer vrouwen op hun kieslijsten zetten. Het laat zien dat politieke partijen het ook belangrijk zijn gaan vinden. Er zijn nu meer partijen dan ooit waarbij de kieslijsten voor de helft, of zelfs meer, bestaan uit vrouwen. Dit maakt uit voor de zichtbaarheid en representatie van vrouwelijke politici."  

Deze representatie is voor de stichting dan ook de belangrijkste reden voor de vraag naar een betere verhouding van mannen en vrouwen in de kamer. Op het moment zit de Tweede Kamer voor twee derde vol met mannen. Maar er worden ook veel beslissingen gemaakt over het leven van vrouwen.  Volgens Stevens zou het veel eerlijker zijn als de Tweede Kamer een afspiegeling zou zijn van de samenleving. "Ik denk dat er dan veel betere beslissingen genomen zouden worden," vertelt Stevens. 

Stemmen op de juiste vrouw
Hoe zorg je nu eigenlijk dat er meer vrouwen in de tweede kamer komen? Hier heeft de stichting een stappenplan voor:  

Allereerst kijk je naar de peilingen; hoe veel zetels krijgt jouw gekozen partij ongeveer? Vervolgens kijk je naar de vrouwen die buiten of net binnen de peilingen vallen. Als mensen massaal op deze vrouwen zouden stemmen dan kunnen zij met voorkeursstemmen de Tweede Kamer in komen.

Maar volgens Stevens is het vooral belangrijk om je te verdiepen in de individuele kandidaat om zo te zoeken naar iemand die jou mag vertegenwoordigen in de kamer.  

 Seksisme
"Er hangt nog heel veel seksisme omheen als vrouwen de politiek in gaan. Dit maakt het voor vrouwen onaantrekkelijk om de politiek in te gaan," vertelt Stevens.

"Er zijn verschillende artikelen verschenen over dat het bij vrouwen meer zou uitmaken wat voor kleding ze aan hebben dan de inhoudelijke punten die ze behandelen. Dit zie je ook terug bij het RTL-verkiezingsdebat; hier gaat het bijvoorbeeld meer over de kleding die Sigrid Kaag (D66) draagt dan over de kleding die Mark Rutte (VVD) aan heeft." 

Ook op sociale media is het soms lastig om een vrouwelijke politicus te zijn. De Groene Amsterdammer deed een onderzoek naar de tweets die gericht zijn aan vrouwelijke politici op de Nederlandse kieslijsten. Hieruit blijkt dat 1 op de 10 tweets haatdragend of zelfs bedreigend zijn.    

Meeste en minste vrouwen op de kieslijst
De meeste politieke partijen hebben kieslijsten met ongeveer 40 procent vrouwen. Sommige partijen gaan hier ver overheen, andere partijen doen dit toch anders. 

Top 3 meeste vrouwen op de kieslijst (in procenten)
1.     BIJ1 (67% vrouwen)
2.     Partij voor de Dieren (62% vrouwen)
3.     GroenLinks en Splinter (beide 58 % vrouwen) 

Top 3 minste vrouwen op de kieslijst (in procenten)
1.     SGP (0% vrouwen)
2.     Oprecht (12% vrouwen)
3.     Forum voor Democratie (14% vrouwen)

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 7 maart 2021