Brede school IJsselcollege verbindt VMBO, HAVO en VWO

  • maandag 22 februari 2021
  • Willem de Waard

Afgelopen week concludeerde het Sociaal Planbureau dat brede middelbare scholen zorgen voor meer verbinding tussen verschillende groepen in de samenleving. In contact komen met jongeren van verschillende niveaus leidt ertoe dat jongeren leren om met elkaar samen te leven in een complexe en diverse samenleving. Het IJsselcollege herkent de ‘magie’ van groepen met elkaar in contact brengen en jongeren zo te versterken.

Onderzoek Sociaal Planbureau

Steeds meer werken middelbare scholen met verschillende locaties, waardoor VMBO-, HAVO- en VWO-leerlingen niet in hetzelfde gebouw les krijgen. Hierdoor ontmoeten leerlingen vooral jongeren van hetzelfde niveau met een vergelijkbare achtergrond. Het Sociaal Planbureau concludeert in het rapport ‘samen of gescheiden naar school’ dat niveaus beter in één gebouw les kunnen krijgen, waardoor jongeren leren hoe ze moeten omgaan met de ‘ander’. Naast het behalen van een diploma moeten jongeren immers ook leren samenleven in een complexe en diverse samenleving. Dat is geen makkelijke taak voor scholen, zo omschrijft het rapport in een samenleving waarin bepaalde thema’s steeds lastiger te bespreken zijn.

Natuurlijk proces
Het IJsselcollege in Capelle aan den IJssel beschikt over een vestiging aan de Pelikaanweg waarin VMBO-, HAVO- en VWO-leerlingen gezamenlijk zijn gehuisvest. ‘Doordat ze elkaar ongedwongen tegenkomen op verschillende plekken in het gebouw, zoals de bibliotheek en de aula, ontstaan er gemengde vriendengroepen’, vertelt sectordirecteur VMBO Rob Schriel. Dit natuurlijke proces wordt binnen de school ook gestimuleerd door gezamenlijke activiteiten, zoals sportdagen en schoolfeesten. ‘Een mooi voorbeeld is de leerlingenraad’, zegt directeur Henk Beesems, ‘daar kan iedereen aan meedoen op basis van interesse, leerlingen denken dan helemaal niet na over elkaars niveau’.

Gebruik maken van elkaars vakken
Niet alleen ziet het IJsselcollege een natuurlijk proces van ontmoeting en verbinding ontstaan binnen de school. De verschillende niveaus worden ook bewust met elkaar in contact gebracht tijdens lessen. ‘Omdat we alle niveaus in huis hebben, hebben we ook voor alle niveaus de faciliteiten in de school’, vertelt Arnoud Katz, sectordirecteur MAVO, HAVO, VWO. ‘Op deze manier komen VWO-leerlingen in contact met praktische vakken, zoals horeca en techniek. VMBO-leerlingen maken daarentegen kennis met natuur- en scheikundeproefjes. Op deze manier leren ze ook elkaars vakgebieden kennen en begrijpen’. 

Thema’s bespreekbaar houden

Henk Beesems, directeur IJsselcollege, herkent dat het rapport spreekt over ‘gevoelige’ thema’s. ‘Niet alleen door het verschil in talenten ontwikkelen de leerlingen zich beter maar ook omdat het IJsselcollege openbaar onderwijs is. Leerlingen leren ongeacht hun levensovertuiging elkaar te respecteren.’ Afgelopen zomer publiceerde het IJsselcollege dan ook een manifest op hun website voor ‘Black Lives Matters’. Hiermee laat het IJsselcollege zien dat de school een afspiegeling is van de samenleving.

Het IJsselcollege is een school voor openbaar voortgezet onderwijs in Capelle aan den IJssel. De school heeft alle vormen van voorgezet onderwijs in huis zoals VWO, HAVO, MAVO, VMBO en praktijkonderwijs. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Kijk dan op www.ijsselcollege.nl voor interessante weetjes en filmpjes over de school.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 22 februari 2021