Gemeente Zuidplas krijgt 14 miljoen voor ontwikkeling Vijfde Dorp

  • donderdag 18 februari 2021
  • Willem de Waard

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken zegt de gemeente Zuidplas 14 miljoen toe voor de ontwikkeling van het Vijfde Dorp.  . 

In 2020 heeft de gemeente Zuidplas een aanvraag gedaan voor een financiële bijdrage uit de Woningbouwimpuls 2e tranche. Er zijn uiteindelijk 53 aanvragen gedaan waarvan er 30 zijn toegekend. Daaronder dus ook die van de gemeente Zuidplas voor het Vijfde Dorp. Deze bijdrage van 14 miljoen is bedoeld voor een versnelling van de bouw van vooral betaalbare woningen in het Middengebied. Dit betekent dat er meer sociale huurwoningen,
huurwoningen voor middeninkomens en betaalbare koopwoningen gebouwd kunnen worden in het nieuwe dorp.

Wethouder Jan Hordijk hierover; 'We zijn heel blij met deze financiële bijdrage van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het helpt ons enorm bij onze wens om in het Vijfde Dorp ook genoeg betaalbare huur- en koopwoningen te bouwen. Op deze manier kunnen we alle inkomensgroepen een mooie woonplek bieden in het nieuwe dorp.'

Het Vijfde Dorp zou gerealiseerd moeten vanaf de zuidwestelijke hoek van het Middengebied. Het grenst dan aan het natuurgebied van het Rottegebied en aan de bestaande bebouwing van het Zevenhuizense Koningskwartier, Nesselande en Nieuwerkerk. De inwoners van het Vijfde Dorp kunnen dan gebruik maken van de voorzieningen in de nabije wijken zoals o.a. sportfaciliteiten, scholen, zwembad en cultuuractiviteiten.

Wat betreft openbaar vervoer is het metrostation Nesselande in de nabije omgeving. Het nieuwe centrum komt dan in het midden van het Middengebied. De infrastructuur van het Vijfde Dorp kan nu aansluiten bij de bestaande bebouwing zoals vuilwaterafvoer en uitbreiding van openbaar vervoer naar de metro. De capaciteit van de N219 moet vergroot worden. Dit is vooral nodig voor de bestaande bebouwing in Zevenhuizen en Nesselande en het regioverkeer.

De bedoeling is dat er groenstroken worden aangelegd tussen het bestaande bebouwde gebied (Zevenhuizen, Nesselande en Nieuwerkerk) en het Vijfde Dorp. Deze groenstroken kunnen ook dienen voor de geplande verbindingen tussen de verschillende natuurgebieden. Deze groene zones bestaan uit water, gras, planten, struiken en bomen en bevatten recreatieve wandel- en fietspaden en behoreneen natuurbeleving te creëren.

Momenteel werkt de gemeente Zuidplas in nauwe samenwerking met de provincie Zuid-Holland, de Grondbank RZG Zuidplas, de gemeenten Gouda, Rotterdam en Waddinxveen en het Hoogheemraadschap van Schieland Krimpenerwaard aan het Masterplan voor het Middengebied en de te maken bestuurlijke afspraken hierover.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 18 februari 2021
Geen andere berichten van 2021-02-18 gevonden.