Geen Rottemerentocht ondanks stevige vorst

  • woensdag 10 februari 2021
  • Willem de Waard

Niet alleen in Friesland stijgt de schaatskoorts tot een hoogtepunt bij de huidige temperaturen. Ook in Zevenhuizen en omgeving gaat het schaatshart sneller kloppen als het even stevig vriest. Al jaren zorgt IJsclub Zevenhuizen bij winterse omstandigheden en voldoende ijsdikte voor een gedegen ijsbaan.

Vanwege het coronavirus en de daar bijhorende maatregelen en richtlijnen moeten ook zij helaas met pijn in het hart concluderen dat schaatspret op de Rottemeren als gevolg van de lockdown er niet in zit. De IJsclub krijgt geen vergunning om tochten en activiteiten te organiseren. Dat betekent geen IJsbaan op de Hennipgaarde, geen molentochten en geen eventuele 200 km toertocht. Afstand houden valt niet te waarborgen waardoor de vereniging geen verantwoordelijkheid kan nemen.

De Rottemerentocht is een schaatswedstrijd die behoort tot de 14 natuurklassiekers die in Nederland op natuurijs worden gereden. Deze wedstrijd wordt samen met de IJsclub Bleiswijk georganiseerd. De wedstrijd wordt,  afhankelijk van de ijssituatie, gehouden op de Rottemeren. De start en finish is in Zevenhuizen. De geschiedenis van de tocht gaat terug tot 1979. Toen werd er voor de eerste keer een schaatsmarathon gehouden over 200 kilometer op de Rottemeren. Er zijn in totaal 6 edities van de Rottemerentocht georganiseerd. Daarmee is de Rottemerentocht in Nederland de meest gereden wedstrijd over 200 kilometer na de Friese Elfstedentocht.

De eerste editie bij de mannen werd in 1979 gewonnen door Dries van Wijhe en bij de vrouwen door Lenie van der Hoorn. De laatste won de tocht nog tweemaal in 1982 en 1991. Jos Niesten won bij de mannen de edities van 1982 en 1985. In 1986 won Elfstedenwinnaar Evert van Benthem ook dat jaar de Rottemerentocht. Bij de vrouwen zegevierde de plaatselijke favoriet Ingrid Paul in dat jaar als opvolger van Ineke Kooiman die in 1985 de winst greep. Jan Eise Kromkamp ging in 1991 als winnaar over de streep bij de mannen. De laatst verreden editie in 1997 werd bij de mannen gewonnen door Hans Pieterse en bij de vrouwen door Janneke Dickhout.   

In 2018 is voor het eerst een nieuwe baan op de Hennipgaarde in gebruik genomen. In 2019 heeft het helaas net te kort gevroren en hebben ze geen gebruik van de ijsbaan kunnen maken. Vorig jaar was er geen ijs en dit jaar kan er helaas niets georganiseerd worden vanwege COVID-19.

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 10 februari 2021