Gemeente Zuidplas krijgt een vaccinatielocatie

  • dinsdag 9 februari 2021
  • Willem de Waard

De GGD Hollands Midden heeft de gemeente Zuidplas gevraagd een vaccinatielocatie te openen voor het inenten van bewoners tegen het coronavirus. De gemeente heeft daarom Sporthal de Kleine Vink geselecteerd. Dit vanwege de toegankelijkheid, gunstige ligging en goede bereikbaarheid.  .  

In de zoektocht naar een geschikte vaccinatielocatie is het college in afstemming met de GGD, politie en brandweer tot sporthal de Kleine Vink in Nieuwerkerk aan den IJssel gekomen. Deze locatie kwam als meest geschikt naar voren na een inventarisatie op basis van de randvoorwaarden van de GGD. Denk hierbij aan de grootte van de beschikbare ruimtes, de parkeermogelijkheden, de verkeerssituatie en de snelheid waarmee de locatie gereed kan worden gemaakt voor het vaccineren. 

De GGD start deze week met de voorbereidingen voor de opbouw van de vaccinatielocatie. Waarschijnlijk wordt de Kleine Vink in maart of april in gebruik genomen. De openingsdatum hangt af van de beschikbaarheid van de vaccins. De locatie moet gereed zijn zodat er gelijk gevaccineerd kan worden als het RIVM het sein geeft dat de vaccins beschikbaar zijn.  

De Kleine Vink wordt naar alle waarschijnlijkheid tot oktober 2021 gebruikt als vaccinatielocatie en wordt door de medewerkers (GGD’ers, artsen, beveiligers) van GGD Hollands Midden gerund. Het uitgangspunt van de GGD is dat zij zo veel mogelijk van de reguliere gemeentelijke en lokale diensten gebruikmaken bij de realisatie (en het gebruik) van de vaccinatielocatie.

Met de Kleine Vink als vaccinatielocatie hoeven inwoners van de gemeente Zuidplas niet ver te reizen voor een vaccinatie.  
Burgemeester Han Weber hierover; 'Het college neemt zijn verantwoordelijkheid in de strijd tegen het coronavirus en levert actief een bijdrage door het aanbieden van een vaccinatielocatie. We zetten de gezondheid van onze inwoners voorop, nemen de drempel van een grotere reisafstand weg en hopen hiermee de vaccinatiegraad onder onze inwoners te verhogen.'

Van medio februari tot naar verwachting oktober kunnen in sporthal de Kleine Vink geen andere activiteiten plaatsvinden. Alle geplande activiteiten worden waar mogelijk verplaatst naar een nieuwe locatie. Dit in overleg met de korfbalvereniging CKV en het Thorbecke College, als de voornaamste vaste gebruikers. De sportvelden rondom de Kleine Vink zijn wel beschikbaar voor (sport)activiteiten, mits die geen risico vormen voor de vaccinatielocatie. Als de coronamaatregelen het sporten weer toelaten mogen gebruikers hier sporten.  

Met sporthal de Kleine Vink en korfbalvereniging CKV, als eigenaar van de kantine, worden afspraken gemaakt over compensatie van de financiële consequenties. Het college doet er alles aan om de kosten van de vaste gebruikers te beperken en de gemiste inkomsten te compenseren. De GGD Hollands Midden levert hier een belangrijke bijdrage aan. De exacte invulling daarvan is op dit moment nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 9 februari 2021