Marvin Dee Band kijkt terug op 1 jaar gesloten podia met emotionele single 'Step Back'.

  • dinsdag 9 februari 2021
  • Willem de Waard

Precies een jaar na de eerste aankondiging dat podia en theaters hun deuren moesten sluiten vanwege het coronavirus, komt Marvin Dee Band op 12 maart a.s. met een nieuwe single. Dat is geen toeval, want de single gaat over het nemen van een onverwacht zij-spoor in de weg, of zelfs een stapje achteruit moeten zetten voordat je weer vooruit kunt gaan. Marvin schreef het nummer in 2018 toen de band zelf door een zware periode ging. In het afgelopen jaar kreeg het nummer een nieuwe, dubbele betekenis.

Na de release van hun debuutalbum in 2019 en een hoop mooie recensies en radio-optredens verloor de release grotendeels het opgebouwde momentum toen de podia gesloten werden. Ook hun akoestische tour en geplande festivalshows werden geschrapt vanwege corona. Hoe langer de situatie duurde, hoe meer de band hun investering als het ware in rook zag opgaan. Ook een jaar later zijn de mogelijkheden nog altijd beperkt.

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en dus blijft de band muziek uitbrengen. De situatie die leidde tot het schrijven van 'Step Back' heeft de band dan ook geleerd om niet op te geven en het beste te maken van een lastige situatie.

'In ons geval zijn er uit de moeilijkste tijden de mooiste liedjes geboren aldus Marvin'. Toen de band 3 jaar geleden uit elkaar dreigde te vallen twijfelde ik ook of het nog goed zou komen. Door het van me af te schrijven en om te zetten in muziek ben ik ook tot de realisatie gekomen dat het vertrek van oude bandleden juist deuren opende om een nieuwe, volwassen muzikale richting op te gaan, die beter bij mij past.'

Inmiddels heeft de band nieuwe vaste leden gevonden en is de nieuwe groep nog hechter dan de originele bezetting. 'De nieuwe bandleden hebben een hoop volwassenheid en rust teruggebracht in de band en dat was precies wat we nodig hadden. Nu kunnen we weer gefocust naar de toekomst kijken en een stuk beter omgaan met onverwachte wendingen'.

Mede dankzij die rust en volwassenheid heeft de band ook in 2020 nog een hoop mooie dingen kunnen realiseren. Ze speelden o.a. op een dak voor de Rotterdamse Dakendagen, namen verschillende Quarantine Sessions op vanuit huis en speelden een grote livestream-show in opdracht van Electro-Voice, die de band sinds enkele jaren ook voorziet van microfoons en geluid bij hun liveshows. In november was Marvin nog te gast in de studio van Radio Capelle en spraken we tijdens een extra lange editie van het programma Zwaardvis uitgebreid met hem over zijn carriëre en plannen. Ze sloten het jaar af met een 1.5 meter concert in CAPSLOC voor een publiek van 30 personen toen dat nog net mocht. Tijdens de uitzending van zaterdag 6 maart bellen we Marvin over zijn aankomende singlerelease.

In 2021 hoopt de band het verloren momentum weer op te pakken met de langverwachte digitale release van hun album 'Changes', opgevolgd door een 2e live-album. Deze is opgenomen in oktober 2019 tijdens hun laatste grote concert voor een volle zaal in het Haagse Paard. Wanneer mogelijk zal de band ook weer live op het podium verschijnen. De vorm waarin deze energieke band nog altijd het beste tot zijn recht komt.

Biografie;
De band bracht in oktober 2019 hun debuutalbum uit op CD en LP en ontving verschillende lovende recensies van o.a. OOR en Maxazine. Met de eerste digitale single releases van het album (wat vooralsnog niet digitaal is uitgebracht) bemachtigde de band plekjes op verschillende grote playlists, waaronder een editorial playlist van Spotify zelf. Ook werd de band uitgenodigd bij Radio 1, Radio 2, Radio 5 en Q Music. Ook werden een aantal tracks opgepikt door de alternatieve radio stations Indie XL en KINK. De band zou deze release opvolgen met een serieuze doch intieme akoestische tour in het voorjaar en verschillende grootse festivalshows met blazerssectie in de zomer. De band speelde uiteindelijk slechts 2 intieme shows voordat de podia gesloten werden. De festivalzomer werd geschrapt en het opgebouwde momentum ging grotendeels verloren.


Toen de band eind 2017 met serieuze plannen kwam voor een debuutalbum, wisten de bandleden dat het roer om, en alle zeilen bijgezet moesten worden. Tijdens het lange en zware voorbereidingstraject waarin de band overigens ook hoogtepunten ervaarde bijvoorbeeld in de vorm van een zeer succesvolle crowdfunding campagne waarmee de band ruim 8800 euro ophaalde, werd het alsmaar duidelijker dat deze volgende stap niet vanzelf zou gaan. De ambities van de band vroegen om meer toewijding dan sommigen van hen hadden verwacht. Vlak voor de aanvang van de album-opnames barstte een onstuimige periode los waarin verschillende bandleden het gezelschap verlieten. Dee schreef de frustratie van zich af in 'Step Back' en het nummer werd een van de laatste toevoegingen aan de tracklist van het album 'Changes' welke dan ook de start van een nieuw hoofdstuk voor de band markeert.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 9 februari 2021