Heldendaad in Moordrecht gehonoreerd met onderscheiding

  • donderdag 21 januari 2021
  • Willem de Waard

Henno Kleiman en Jerry Nagelhout zijn donderdag 21 januari door burgemeester Han Weber officieel onderscheiden met een loffelijk getuigschrift en bijbehorende bronzen medaille van Stichting Carnegie Heldenfonds. Reden voor de onderscheiding is hun reddingsactie, exact een jaar geleden. 

Op die bewust koude dinsdagmiddag van 21 januari 2020 sprongen de 53-jarige Rotterdammer Henno Kleiman en de 51-jarige Gouwenaar Jerry Nagelhout in het water om het leven te redden van de 25-jarige Abdelhakim Benhaddoe die van de provinciale weg te Moordrecht in het water was geraakt. Zijn auto lag vijf meter van de kant op de kop in het water toen Henno en Jerry met gevaar voor eigen leven het water in sprongen en hun reddingsactie startten. Gelukkig vonden ze onder water al snel een arm en konden zij het slachtoffer uit zijn benarde positie bevrijden en zwaar onderkoeld op de kant trekken. De inmiddels gearriveerde hulpdiensten hebben vervolgens hulp geboden en het slachtoffer voor observatie naar het ziekenhuis vervoerd.   

De reddingsactie is direct door de politie bij de landelijke Stichting Carnegie Heldenfonds aangemeld, die de aanvraag voor een onderscheiding in behandeling neemt. De burgemeester van de plaats waar de heldendaad is verricht, reikt na honorering de onderscheiding officieel uit aan de helden. Vanwege corona gebeurt dat nu digitaal via Zoom

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 21 januari 2021