Verbetertips en complimenten Capelse regelingen voor kinderen n.a.v. Rapport Kinderombudsman

  • vrijdag 15 januari 2021
  • Willem de Waard

Op 14 januari verscheen het rapport van de gemeentelijke Kinderombudsman met de titel ‘Wie, wat, waar?' Onder de noemer 'gemeentelijke regelingen voor kinderen in armoede’. Daarvoor onderzocht de Kinderombudsman een aantal regelingen van de gemeenten tegen armoede voor kinderen in Rotterdam, Hellevoetsluis, Vlaardingen, Albrandswaard, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel.De Kinderombudsman ging na hoe makkelijk de regelingen zijn te vinden en aan te vragen. Ook is gekeken of de regelingen aansluiten bij wat kinderen belangrijk vinden.

Wethouder Harriët Westerdijk van Werk en Inkomen; 'Het is goed dat de gemeentelijke Kinderombudsman dit heeft onderzocht. Wij vinden het in Capelle heel belangrijk dat alle kinderen kunnen meedoen, ook als hun ouders minder geld hebben. Daarom hebben we een Kindpakket met veel mogelijkheden om te helpen. Deze mogelijkheden zijn niet allemaal in dit rapport meegenomen, maar toch hebben we zeker wat aan de resultaten. We zijn blij dat we het op een aantal punten goed doen. Zoals het betrekken van de jeugd bij ons armoede-beleid, de jaarlijkse brief over het Kindpakket aan alle ouders en de duidelijke taal die we gebruiken. Daarnaast heeft het rapport ons laten zien dat we ook nog dingen kunnen verbeteren. Zo kunnen we onze informatie soms nog duidelijker en makkelijker vindbaar maken. En het aanvragen makkelijker. Daarnaast kunnen we onze informatie ook richten op de kinderen en jongeren zelf. Met die punten gaan we aan de slag'.

De kinderombudsman raadt aan om kinderen en jongeren te betrekken bij de inhoud van de regelingen voor kinderen. Daarover zegt Harriët Westerdijk; 'Wij vinden de mening van kinderen en jongeren over ons beleid heel belangrijk. Daarom hebben wij een Kinder-burgemeester, een Kindercollege en een Jongerenraad. We hebben een kinderconferentie georganiseerd om kinderen te betrekken bij het nieuwe jeugdbeleid'.

In het Kindercollege en in de Jongerenraad zitten ook kinderen en jongeren uit huishoudens met minder geld. De Jongerenraad hebben we betrokken bij de samenstelling van het Kind-pakket. Wanneer wij het Kindpakket of kindregelingen weer aanpassen, vragen wij zeker weer kinderen en jongeren om hun ideeën daarover'.

Informatie over de inhoud van het Kindpakket is te vinden op www.capelleaandenijssel.nl/kindpakket  of bel met ons Klantcontactcentrum, telefoonnummer 14010 voor de folder of als u vragen heeft.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 15 januari 2021