Capellenaren kwamen in actie voor een Buurt AED

  • dinsdag 12 januari 2021
  • Willem de Waard

De gemeente Capelle a/d IJssel wil graag een dekkend netwerk van AEDís die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Door op genoeg plekken AEDís te hebben hangen, vergroot het de kans om levens te redden na een hartstilstand. Iemand uit jouw buurt is zo sneller ter plaatse wanneer het nodig is, en dat is enorm belangrijk als iedere seconde telt.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand.  Indien de hartstilstand het gevolg is van bepaalde levensbedreigende ritmestoornis kan een elektrische schok van een AED het gestoorde hartritme doen stoppen. Dan krijgt het normale hartritme de kans om de controle terug over te nemen. In tegenstelling tot een gewone defibrillator werkt een AED automatisch en kan zo ook door EHBO'ers, burgerhulpverleners en bedrijfshulpverleners gebruikt worden in een noodsituatie. AED's worden daarom als eerste hulpmiddel geplaatst op openbare plaatsen zoals luchthavens, treinstations en sportaccomodaties of aan boord van bijvoorbeeld politie- en brandweerwagens. Het inzetten van een AED is een belangrijke schakel in de overleving van slachtoffers met een hartstilstand.

Het aanvragen van een subsidie voor een AED is gemakkelijk. De gemeente Capelle aan den IJssel biedt een subsidie tot Ä 1.000,-- aan voor een AED die 24 uur per dag beschikbaar is. Via BuurtAED.nl kunnen Capellenaren een actie starten in de buurt waarbij Philips een korting van ten minste Ä 930,-- geeft. Met de subsidie en de bijdrage van Philips is er nog maar een klein bedrag nodig om in je eigen buurt een AED op te kunnen hangen. Dit bedrag kun je samen met de mensen in de buurt ophalen.

Dankzij Capellenaren Jasper Kouwenhoven en Patrick van der Lem is de gemeente weer een stukje veiliger geworden. De Schildersbuurt in Middelwatering en de Burgenbuurt in Schollevaar hebben nu allebei een AED die voor iedereen toegankelijk is. Via HartslagNu is de AED aangemeld, waardoor bewoners worden gewaarschuwd als er een reanimatie nodig is.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 12 januari 2021