IJsselland Ziekenhuis snakt naar meer vaccinaties voor zorgpersoneel

  • maandag 11 januari 2021
  • Rob Nieuwveld

"Er zijn veel andere collega’s die ook in aanraking komen met besmettelijke patiënten echter meer incidenteel en daarnaast, er zijn nog veel meer ernstige zieken in het ziekenhuis. Dus men is blij voor hun collega’s maar snakken toch ook wel naar wanneer zij aan de beurt zijn.”

Albert van Wijk, voorzitter van de Raad van Bestuur van het IJsselland Ziekenhuis, was zaterdag 6 januari 2021 te gast in IJssel-nieuws bij Radio Capelle over de vaccinaties welke hebben plaatsgevonden in het ziekenhuis op 6, 7 en 8 januari. Eerst het personeel van de Intensive Care, vervolgens dat van de corona afdeling en daarna het personeel van de Spoed Eisende Hulp kregen het Pfizer-vaccin toegediend door het eigen vaccinatieteam. Hoe reageren andere medewerkers en hoe is het met het aantal coronapatiënten in het IJsselland Ziekenhuis. 

Hoe is de vaccinatie verlopen?
“We hadden twee dagen om het voor te bereiden en de vaccinatie is vlekkeloos verlopen, daar zijn we trots op. We moesten een loopcircuit opstellen, iedereen moest zich zorgvuldig inschrijven en er waren controlevragen zoals of iemand in aanmerking komt, of het medisch kon en er geen corona gerelateerde klachten waren. We zijn gewend te prikken in het ziekenhuis bij griep en dergelijke. We hebben 262 collega’s kunnen voorzien van een vaccin en dat deed heel veel goeds met die collega's. Het geeft een push en het is goed om te merken hoe het ontvangen is maar hoe nodig het is zegt het ook. Er werken bij ons 1.900 mensen, we hebben er nu 262 kunnen vaccineren, dat zijn de mensen die het meest in de frontlinie staan. Die zien erge dingen, moeten keihard werken, net als overigens alle anderen in het ziekenhuis.
Toch hebben deze mensen uit die frontlinie de meeste bescherming nodig. Zij voelen zich gewaardeerd en blij dat er eindelijk iets gebeurt. Andere collega’s begrijpen het maar vinden het ook heel jammer. Ze begrijpen dat de collega’s die op de Intensive Care staan of bij de Spoed Eisende Hulp staan of op de Covid-afdeling die de hele dag met deze vervelende ernstige besmettelijke zieken bezig zijn voorgaan.
Aan de andere kant, er zijn veel andere collega’s die ook in aanraking komen met besmettelijke patiënten echter meer incidenteel en daarnaast, er zijn nog veel meer ernstige zieken in het ziekenhuis. Dus men is blij voor hun collega’s maar snakken toch ook wel naar wanneer zij aan de beurt zijn.”

Is er al zicht op wanneer vaccinatie bechikbaar is voor die andere medewerkers?
“Er is nog geen zicht op, er zijn groepen gemaakt in het landelijke vaccinatieschema. Normaal zijn de ziekenhuizen ingeschaald in groep 6, dit was een enorme en terechte meevaller dat we naar voren getrokken zijn voor de frontlinie-mensen.”

Bent u de Engelse variant al tegengekomen?
“Nee, we zijn bevreesd maar ik kan daar kort over zijn, die is er niet, maar als het echt zo los gaat zoals we op televisie zien, dan slaat de schrik om ons hart. Draaiboeken liggen ervoor klaar maar we hopen die nooit uit de kast te hoeven halen.”

Wat is de situatie nu op gebied van coronapatiënten?
“De instroom van coronapatiënten stabiliseert zich iets, ook al zijn het dagkoersen. Er is plaats voor 30 mensen op de Covid-afdeling en op dit moment zijn er 23 dus dat is goed nieuws. Op de IC hebben we totaal 9 plekken met 4 die gereserveerd zijn voor corona. Daar was het gisteren nodig dat iemand naar het Erasmus Ziekenhuis werd gebracht omdat we er teveel kregen, die samenwerking is goed in de regio.  
Het IJsselland Ziekenhuis werkt samen met 7 andere ziekenhuizen in Rotterdam, Dordrecht en Zeeland via één meldkamer op gebied van coördinatie van die coronapatiënten. Als het hoge nood is, dan kun je een beroep doen op elkaar. De overige zorg is rond de 40% afgeschaald. Van de zeven operatiekamers zijn er drie dicht. Hoe vervelend het ook is, maar operaties voor kankergevallen, knieën of heupen vervangen, ongelukken, trauma’s en geboortes, dat gaat gewoon door.
We doen heel veel in de dagbehandeling en kunnen heel veel patiënten bedienen. Ook dat gaat met het systeem van die samenwerkende ziekenhuizen in de regio. Er wordt in de gaten gehouden of iedereen de zorg krijgt die in de komende 6 weken verleend dient te worden, medisch gezien. Dat monitoren we met elkaar en tot nu toe is elk ziekenhuis in Rotterdam en omgeving daartoe in staat.”

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 11 januari 2021