Burgemeester Peter Oskam noemt perspectief in inspirerende nieuwjaarstoespraak

  • zaterdag 9 januari 2021
  • Rob Nieuwveld

Burgemeester Peter Oskam heeft in een videoboodschap alle Capellenaren toegesproken. Oskam praat over het turbulente jaar 2020 dat we onmogelijk kunnen vergeten.  Dat jaar heeft plannen die in Capelle gemaakt waren in de war geschopt. De viering van 75 jaar vrijheid werd verstoord en vrijheid werd ons voor een groot gedeelte afgenomen. Eerst tijdens de lockdown in maart en na versoepelingen in de zomer weer in de lockdown waarin we nog steeds zitten.

Het jaar 2020 gaat volgens de burgemeester de boeken in als een jaar waarin we ons zorgen maakten over onze toekomst en onze mentale en fysieke gezondheid. Waarin we ons zorgen maakten over de kwetsbaren in de samenleving en over zorgverleners, onderwijzers, handhavers en politie. En ook de onzekerheid, de eenzaamheid, het verlies van dierbaren en zorgen over werk, inkomen en de economie. De mensen die al kwetsbaar waren, werden nog kwetsbaarder. 

Oskam wijst ook op de veerkracht en solidariteit die 2020 ook kenmerkt. De meeste mensen kozen ervoor om door te zetten. Ondernemers die nieuwe concepten bedachten zodat ze toch door konden gaan.

Ook al vulden negatieve verhalen de kranten, er waren ook mooie verhalen zoals kleinkinderen die met hoogwerkers opa's en oma's bezochten. Zeer oude Capellenaren zelfs boven de 100 die het virus versloegen.  

De meeste Capellenaren hielden zich wel aan de maatregelen en gingen niet op vakantie en werkten thuis. De burgemeester prijst de veerkracht, het doorzettingsvermogen en de flexibiliteit. Samen vonden we een nieuwe manier van met elkaar omgaan. Vanaf huis werken, digitaal vergaderen zoals de gemeenteraad deed en doet.

Oskam is realistisch, het virus is er nog steeds, ook al is er een vaccin. We hebben perspectief en er is licht aan het einde van de tunnel, maar we zijn er nog niet. Er is begonnen met vaccinaties en het aantal locaties zal worden uitgebreid. Ook is Capelle komen priklocaties. 

Tot slot, de burgemeester kijkt positief terug op de jaarwisseling.  Ondanks het vuurwerkverbod en de corona maatregelen is het rustig gebleven in Capelle en is de schade aan straatmeubilair beperkt gebleven tot ongeveer 7.500 Euro. Dat is flink minder dan afgelopen jaren.

Oskam kijkt uit naar dit jaar waarin vrijheid terugkomt waarnaar we zo hevig verlangen. We bijten nog even door, we houden nog even afstand, om daarna elkaar weer liefdevol in de armen te sluiten.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 9 januari 2021
Geen andere berichten van 2021-01-09 gevonden.