Digitale Rotterdamse Popweek trekt internationaal bekijks

  • woensdag 2 december 2020
  • Willem de Waard

Een grootschalige Rotterdamse Popweek was vanwege Covid-19 natuurlijk niet mogelijk dit jaar, maar dit weerhield de Rotterdamse popscene niet om alsnog te laten zien hoe veelzijdig en creatief deze is, zelfs in coronatijd. Van 25- t/m zondag 29 november werden er in vijf dagen tijd maar liefst 48 evenementen georganiseerd, coronaproof, live, maar voornamelijk digitaal. Een bevestiging van de flexibiliteit en creativiteit van de popsector. de popsector.

In vijf dagen werden alle popevenementen in de stad onder het vergrootglas gelegd. Records werden er dit jaar niet gebroken, maar er werd volop genoten van wat er ondanks de restricties mogelijk was. En daar mogen we zeker trots op zijn met ruim 48 events en ruim 22.500 bezoekers, zowel live (circa 600 bezoekers) als duizenden online views!

Programma
Een aantal Popweek Specials werden door de Popunie zelf georganiseerd, zoals de openingsavond met de Meet The Pro Sessie Inside The Programmer's Mind in Roodkapje of de uitreiking van de Rotterdam Music Awards in Theater Zuidplein als afsluiter van de Popweek. Het merendeel van de events werd georganiseerd door andere organisatoren of muzikanten zelf.

Dagelijks waren er meerdere online streams te zien. Zo waren er via de Instagram van Pica Pica verschillende sessies te zien met o.a. Nana M. Rose, Anna Viktor en Serelda en creëerde Rotterdammer Alex Pi samen met Mike Veldstra de allereerste club to club real-time stream, waarbij DJ's in de Rotterdamse Toffler direct live te volgen waren door publiek in Taipei.

Spasmodique lanceerde voor de albumrelease van de geremasterde vinyl versie van 'From Villa Delirium' een online voorstelling die Mark, Martin, Reinier en Arjo vanuit hun huizen samenbracht.

PRSPCT Radio mocht in deze Popweek natuurlijk ook niet ontbreken en bracht in de vroege uren zelfs een portie onvervalste electronic hardcore door Thrasher, live vanuit Bogota in Colombia!

De Rotterdamse Popweek is in 2013 door de Popunie in het leven geroepen om de stad te verlevendigen en te laten zien hoe bruisend de popscene is. Door de coronamaatregelen is de popsector dit jaar natuurlijk hard getroffen. Maanden na de eerste maatregelen staan muziekevents nog steeds voornamelijk stil en is steun ontzettend hard nodig.

Toch heeft de sector dit jaar laten zien dat creativiteit te allen tijde doorgaat. Er werd nieuwe muziek gecreëerd en er zijn mooie initiatieven ontstaan. Via livestreams en met concerten binnen de maatregelen die vooral laten zien hoeveel passie en liefde er voor de muzieksector is. Daarom heeft de Popunie dit jaar ingezet op het actief supporten van de Rotterdamse muziekscene en werden initiatieven die in deze coronatijd door konden gaan gesteund.

De Rotterdamse Popweek is een initiatief van de Popunie, werd georganiseerd door de Rotterdamse popsector en is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Het evenement werd verder mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals en Stichting PopUp Rotterdam.

Ook Radio Capelle heeft veel aandacht geschonken aan de Rotterdamse Popweek door de organisatie en artiesten aan het woord te laten in o.a. haar programma's Bang Your Radio op dinsdagavond en Zwaardvis op zaterdagmiddag. Zaterdag 5 december is een evaluatie te horen met de Popunie tijdens het programma Zwaardvis en zijn een aantal winnaars te horen van een Rotterdam Music Award.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 2 december 2020