Winnaars Rotterdam Music Awards 2020

  • maandag 30 november 2020
  • Willem de Waard

Zondagavond werden de jaarlijkse Rotterdam Music Awards 2020 uitgereikt. Dat ging vanwege de beperkingen rond corona anders dan gebruikelijk waardoor de programmamakers van Radio Capelle, in tegenstelling tot bijvoorbeeld vorig jaar, niet aanwezig konden zijn. De uitreiking was zonder publiek en was via een 'livestream' vanuit Theater Zuidplein te volgen. Ook de categorieën zagen er iets anders uit. Zo was bijvoorbeeld de categorie 'beste corona initiatief' toegevoegd.

Het publiek kon een week lang stemmen op de genomineerden in zes categorieën: Beste Track, Beste Album, Beste Podium, Beste Festival, Beste Corona Initiatief en De Belofte. Dit jaar hebben een recordaantal stemmen van 18.500 opgebracht.

De winnaars van de Rotterdam Music Awards 2020 op een rijtje;

Beste Podium; Bar 3
Bar3 won de award voor Beste Podium. Bar3 is een no-nonsense laidback nachtkroeg op nummer 17 van de Nieuwe Binnenweg, direct naast Rotown. Normaal gesproken relax je er op een van de banken, kies je een singletje uit op de jukebox of hang je lekker aande bar, luisterend naar de plaatjes die worden gedraaid. Door de corona maatregelen zag het jaar er natuurlijk ook voor Bar3 anders uit. Uit liefde voor muziek heeft Bar3 in deze tijd hun podium digitaal zichtbaar gemaakt om artiesten toch een kans te geven om op te treden en gezien te worden. Met een studio kwaliteit opname van de muziek en een clip die door iedereen terug te zien is op het YouTube kanaal van Bar3!

Beste Festival; MOMO Fabrique Festival (Motel Mozaique)
De Award voor Beste Festival werd gewonnen door MOMO Fabrique Festival. Omdat er door de pandemie geen reguliere festivals kunnen plaatsvinden, organiseerde Motel Mozaïque beging september het tweedaagse festival MOMO Fabrique in de vorm van een route over het bizar vette terrein van AVL Mundo, de werkplek van kunstenaar Joep van Lieshout. Een groot succes, met uitverkochte routes en lovende reacties van bezoekers en artiesten.

Beste Corona Initiatief; PRSPCT Quaranstream Broadcast (PRSPCT Recordings)
De nieuwe categorie Beste Corona Initiatief is speciaal bedoeld voor diegene die ondanks alle tegenslagen toch iets bijzonders neer hebben gezet of niet nalieten acts toch zoveel mogelijk voor het voetlicht te brengen. PRSPCT Quaranstream Broadcast won deze award! Het Rotterdamse PRSPCT imperium van Thrasher maakte de quarantaine periodes minder saai door vrijwel dagelijks uitzendingen te doen via een speciale PRSPCT Recordings  QRNTNCST Live Broadcast page. Ook werd er een heuse PRSPCT Radio app ontwikkeld. Een 24h broadcasting station waarop alle uitzendingen, streams en dagelijkse liveshows samenkomen en gespeeld kunnen worden. Inmiddels al met 3000+ abonnees. Bovendien organiseren ze sinds juni de An Evening With... serie in WORM Ė 'sit down' events voor 30 bezoekers waarbij lokale en (inter)nationale artiesten optreden!

Beste Track; Distant met Hellmouth met de track 'Hellmouth'
Een brede diversiteit onder de genomineerde tracks in de categorie Beste Track zorgde onder andere voor een verrassende winnaar. Deze Rotterdam Music Award werd gewonnen door downtempo/deathcore band Distant met 'Hellmouth'. Het nummer is afkomstig van het meest recente album 'Dawn of Corruption'. Met het winnen van deze award treden zij in de voetsporen van Voidcrawler die vorig jaar won met het nummer 'Burn'.

Beste Album; Steffnultien met het album 'Wat Denk Ie Zelf'
De categorie Beste Album wordt in samenwerking met 3voor12 Rotterdam gepresenteerd. In deze categorie won Steff met het album 'Wat Denk Ie Zelf' de Award. Het album is een hoogst persoonlijke plaat waarop hij zichzelf een spiegel voorhoudt. "Wanneer ben ik relevant?". Steff werd in de tijd van Punchout battles al geroemd om zijn harde en directe rapstijl; agressief én grappig ging hij de verbale strijd aan met alles en iedereen.

De Belofte; Liza Weald
In de categorie De Belofte werden alle vier de jurywinnaars van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2020 genomineerd. Singer/Songwriter Liza Weald wist de meeste stemmen te bemachtigen en mocht de award in ontvangst nemen. Liza Weald wint hiermee een werkbudget van 10.000 euro voor een natraject.

De uitreiking van de Rotterdam Music Awards was het sluitstuk van de Rotterdamse Popweek die van 25- t/m 29 november plaatsvond in de Maasstad. De Rotterdam Music Awards zijn de popprijzen voor de Rotterdamse popsector en worden sinds 2014 uitgereikt. De awards zijn door de Popunie in het leven geroepen om de kwaliteit en diversiteit van de Rotterdamse popscene te belichten. Door middel van online stemmen bepaalt het publiek welke artiesten en organisatoren beloond worden voor hun prestaties van het afgelopen jaar.

Zaterdag 5 december is er tussen 12.00-14.00 uur uiteraard aandacht voor de uitslag tijdens de wekelijkse uitzending van Zwaardvis bij Radio Capelle. Wij evalueren dan met de Popunie de Rotterdamse Popweek en spreken Liza Weald als winnaar in de categorie belofte.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 30 november 2020