Monumentale Dorpskerk is vaak open, ondanks corona

  • vrijdag 27 november 2020
  • Sjoerd de Graaff

In het begin van de coronacrisis waren veel Capelse kerken gesloten. Inmiddels zijn kerken - weliswaar beperkt - weer open. Ook de monumentale Dorpskerk aan de Kerklaan in Capelle is weer open, en niet alleen voor de reguliere diensten. 

Vanaf het moment dat de coronacrisis uitbrak en Nederland in 'intelligente lockdown' ging, heeft de Dorpskerk haar deuren iedere week ook op woensdag geopend van 13:00 - 14:00. Niet voor een kerkdienst, vertelt predikant Nees Cluistra: "Juist omdat veel niet mogelijk is kan een bezinningsmomentje mooi zijn. Maar er kwamen ook steeds bezoekers die de kerk gewoon even wilde zien."

Lees ook: "Kerkklokken luiden voor hoop in coronacrisis"

Open kerk in adventstijd
Ook de komende tijd is de kerk open op de woensdagen van 13-14 uur. Iedereen kan binnenlopen voor een moment van stilte, gebed of gesprek. In de adventsperiode zullen ook op zaterdagmiddag tussen 13 en 15 uur de kerkdeuren open zijn. Het betreft de middagen van 28 november, 5, 12 en 19 december.

Advent is de tijd van bezinning en toeleven naar kerst. Juist in deze tijd voelen velen het gemis van geliefden. En zeker nu door de coronacrisis het extra op je afkomt dat je niet zomaar overal naar toe kan gaan. Tijdens deze zaterdagmiddagen brandt de Paaskaars en ieder die wil kan ook een waxinelichtje ontsteken. Ieder kan dan zelf bedenken wat dit voor hem of haar betekent. Een kaarsje aansteken kun je doen als teken van hoop: Licht dat het duister verdrijft. Of als een stil gebed tot God. Maar ook om een geliefde te gedenken.

De Dorpskerk vertelt in gesprek met Radio Capelle dat iedereen welkom is: niet alleen leden van de kerk. Voor wie thuis wil blijven in de coronacrisis, zijn de diensten ook online te bekijken en te beluisteren. Als de Dorpskerk te ver weg is, maar iemand wel een PKN-kerk wil bezoeken, staat er een overzicht van Capelse kerken op protestantsegemeentecapelle.nl.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 27 november 2020