Campagne Orange the World begint vandaag en Capelle doet ook mee

  • woensdag 25 november 2020
  • Rob Nieuwveld

Vandaag start Orange the World, de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Vanavond is in Nederland de officiële opening van de campagne door Ministers Kaag en van Engelshoven en Burgemeester Marcouch van Arnhem. De campagne wordt georganiseerd door UN Woman, Zanta en de Soroptimisten.  In Capelle en Rotterdam zijn onder andere de Soroptimisten actief bezig met deze campagne. Het Capelse gemeentehuis is oranje verlicht, het IJsselland Ziekenhuis heeft een speciale vlag gehesen.

De Soroptimisten, bestaande uit vrouwen, zijn in 1921 in de Verenigde Staten opgericht in de tijd dat serviceclubs als de Rotary en Lions ontstonden voor mannen.  In Nederland (met leden uit Capelle) zijn de Soroptimisten sinds 1927 verenigd. Soroptimisten zijn zusters, Sorores, die het beste, optimum, nastreven. Een professioneel en internationaal netwerk dat wereldwijd werkt aan de bevordering van mensenrechten en positieverbetering van vrouwen en meisjes.

"Het probleem is vandaag groter dan ooit vanwege de pandemie. Binnen de Soroptimisten wordt het de schaduw-pandemie genoemd. Doordat veel mensen meer thuis zijn is eer vaak meer stress thuis en lopen spanningen op. De instanties die een signalerende functie hebben zoals scholen, Veilig Thuis en huisartsen minder bezocht worden in 2020 dan voorheen. Dingen die 'achter de voordeur' gebeuren blijven vaak ook daar. Daardoor is het probleem groter dan ooit en wordt het minder opgepakt." Dat zei Coby Geerlof - de Voet van de Soroptimisten op 14 november bij Radio Capelle (podcast bij 'iets gemist').

Vandaag - 25 november - is het de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen en ook de aftrap voor de campagne Orange the World die duurt tot 10 december de Internationale Dag van de Mensenrechten. Allerlei gebouwen worden oranje verlicht . Oranje staat voor de dageraad, een nieuw begin, in de hoop dat er ooit geen geweld meer is tegen vrouwen. In Capelle wordt het gemeentehuis oranje verlicht, in Rotterdam de Erasmusbrug en de Euromast. Ziekenhuizen in de regio waaronder het IJsselland Ziekenhuis doen ook mee.  Bij het Capelse gemeentehuis liggen oranje gekleurde handen op de stoep met het meldnummer erbij, de wijkteams verspreiden flyers.

Tijdens Orange the World gaat het om aandacht voor de mogelijkheid tot melden. "We willen het taboe doorbreken, het melden dichterbij brengen via aandacht op radio en TV, op social media en via flyers en posters. Het landelijk meldnummer is 0800-2000 als je direct of indirect met geweld tegen vrouwen of meisjes te maken hebt, het gebeurt in iedere wijk en ook op je werk of via social media. In de praktijk is het vaak moeilijk om het te melden en ook dat willen we doorbreken." aldus Berna Wisman op 14 november bij Radio Capelle.

Meer informatie over Orange the World op orangetheworld.nl. en geweldtegenvrouwenmelden.nl en over de Seroptimisten op soroptimist.nl

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 25 november 2020