Rotterdamse bands Giant Eagles en El Fatso in Zwaardvis 28 november n.a.v. Rotterdamse Popweek

  • dinsdag 24 november 2020
  • Willem de Waard

Deze week staat Rotterdam in het teken van de Rotterdamse Popweek (25 -t/m 29 november) en de uitreiking van de jaarlijkse Rotterdam Music Awards (29 november). Afgelopen zaterdag 21 november stond de uitzending van Zwaardvis al grotendeels in het teken van dit evenement d.m.v. een uitgebreid interview met de Popunie, de organisator achter deze evenementen. 

Komende zaterdag laten we een aantal genomineerden muzikanten uit de Maasstad aan het woord. Dat zijn Giant Eagles en El Fatso. De eerste is genomineerd in de categorie 'beste album', de tweede in de categorie 'beste track'.

Giant Eagles is een soort gelegenheids punkrockband die inmiddels twee albums op hun naam hebben staan. In 2014 verscheen 'Giant Egos' en onlangs 'Second Landing'. Bijzonder is dat zij hun werk uitbrengen op cassette-tape. De bandleden van Giant Eagles zitten ook in allerlei andere Rotterdamse projecten, waaronder Lone Wolf en The Apers. We kunnen dus met recht zeggen dat we hier met ervaren punkrockers te maken hebben.

De band El Fatso kunnen we gemakshalve in hetzelfde genre plaatsen. De band heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten en bestaat inmiddels uit 5 leden. Binnenkort verschijnt een tweede EP van het gezelschap onder de titel Rock 'n' Roffa. De eerste single 'Thirsty', die genomineerd is voor de Rotterdam Music Awards, is al veelvuldig te horen geweest in programma's van Radio Capelle. Het nummer is geïnspireerd door graffiti op een muur van nachtclub Annabel in Rotterdam, waarmee het nummer begint. (‘If these walls could talk...’).  Het thema van het nummer is hypocrisie, smeerlapperij en bedrog. In
de videoclip zie je vijf 'thirsty' karakters die ieder een zonde belichamen: lust, vraatzucht, woede, hoogmoed en hebzucht.

Inmiddels is ook opvolger 'Ketama' uitgebracht. Deze single gaat 'over de zoektocht naar een eigen identiteit in een tijd waarin men meer en meer in hokjes denkt; jij bent een man, dus jij vindt dit; jij bent homoseksueel, dus jij denkt zo. Het gaat over het proberen los te komen van dit groepsdenken op basis van geslacht, ras e.d en de neiging om terug te vallen in deze denkwijze.'

Naast de interviews met bovengenoemde bands staat de uitzending van Zwaardvis op 28 november bijna geheel in het teken van de Rotterdamse muziekscene n.a.v. de Rotterdamse Popweek en de Rotterdam Music Awards.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 24 november 2020