Moordrecht opgeschrikt door nachtelijke explosies

  • zondag 15 november 2020
  • Lars Wijnhoven

De vuurwerkdiscussie is richting het eind van het jaar in volle gang. Waar Rotterdam de eerste grote stad is waar vanaf aankomende jaarwisseling een volledig afsteekverbod voor vuurwerk geldt, is Moordrecht (Zuidplas) in de nacht van zaterdag op zondag opgeschrikt door een flinke explosie. De schade is beperkt, een afvalbak in de openbare buitenruimte. 

Lees ook: "Eerste vuurwerkschade zichtbaar in Moordrecht"

De explosie vond plaats langs de scholengemeenschap aan de Oudersvrucht in Moordrecht, vermoedelijk rond 04:30 in de nacht. Politie was in de ochtend ter plaatsen voor een andere melding en merkte het resultaat van de explosie op. Het is niet de eerste keer dat vandalisme en vuurwerk samenkomen in Moordrecht. Vorig jaar op de dag van de jaarwisseling werden al meerdere beschadigingen aan bushaltes opgemerkt.

Aan de redactie van Radio Capelle werd verklaard dat er in deze tijd van het jaar extra aandacht is voor dergelijke situaties, maar dat het uitdagend is om dit voor te zijn. Wel riepen de medewerkers van de politie op om meldingen te blijven maken:

"Zodra we terugkerende meldingen op een specifieke locatie ontvangen, stellen we Informatie Gestuurde Politiezorg in. Dit wil zeggen dat we scherper surveilleren op basis van de meldingen die we krijgen."
Medewerker Politie op locatie

Gezien de impact van de explosie in Moordrecht, gaat het hier vermoedelijk om vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor professioneel gebruik of zelfs illegaal vuurwerk is. Capelle aan den IJssel ligt letterlijk tussen de beiden vuren van de gemeentes Rotterdam en Zuidplas.

Landelijk is er deze week een vuurwerkverbod ingesteld. Het kabinet besloot 13 november tot dit, tijdelijke, verbod in de ministerraad. Zelf is er vanuit de gemeente Capelle aan den IJssel nog geen duidelijk standpunt naar buiten gebracht of dit verbod permanent gaat zijn. Gaat er een verbod blijven of blijft een viering met vuurwerk in de straten gehandhaafd? Burgemeester Peter Oskam is in zijn nieuwjaarstoespraak begin dit jaar duidelijk geweest over het openen van het dialoog als het om de gemeente Capelle aan den IJssel gaat. Hierin pleit Oskam ervoor om vuurwerk over te laten aan professionals:

“Vuurwerk is traditie in Nederland, maar we moeten hier, hoe ingewikkeld ook, discussie over voeren met elkaar.”
Burgemeester Peter Oskam

Zelf overlast ervaren in Capelle? Meld dit via de gemeente. Mail naar vuurwerkoverlast@capelleaandenijssel.nl of bel handhaving op 010 -  284 81 11

Vuurwerk mag alleen worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur. Op andere momenten is dit verboden.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 15 november 2020
Geen andere berichten van 2020-11-15 gevonden.